Εμπειρογνώμονες της τρόικας θα επιστρέψουν στην Κύπρο σήμερα Τρίτη για να συνεχίσουν την ανάλυσή τους για τις κρατικές οικονομικές ανάγκες του νησιού.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ Άσμουσεν αποκάλυψε χθες πως κλιμάκιο ειδικών της τρόικας θα ταξιδέψει στην Κύπρο για να συνεχίσει τους ελέγχους. «Είναι τεχνική αποστολή αλλά και για να κατανοήσουμε την στάση της κυπριακής κυβέρνησης», δήλωσε.

Χθες το Eurogroup κάλεσε την τρόικα και την Κύπρο να επιταχύνουν την εργασία τους για τα συστατικά στοιχεία του προγράμματος, και συμφώνησε να στοχεύσει σε πολιτική υιοθέτηση του προγράμματος κοντά στο δεύτερο μισό Μαρτίου.

Στην ανακοίνωση μετά τη συζήτηση που έγινε για την Κύπρο, το Eurogroup καλωσόρισε τον νέο Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τις πληροφορίες που παρείχε αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο, μετά τις προεδρικές εκλογές και στις πολιτικές προθέσεις της νέας κυβέρνησης. «Οι πρώτες ανταλλαγές απόψεων με τη νέα κυβέρνηση ήταν χρήσιμες, με τη νέα κυβέρνηση να έχει αναλάβει καθήκοντα στην Κύπρο, το Eurogroup είναι αισιόδοξο ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένα Μνημόνιο Συναντίληψης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η εν λόγω ανακοίνωση του Eurogroup σηματοδοτεί τις προσδοκίες των υπουργών Οικονομικών για σύντομη κατάληξη του μνημονίου με την Κύπρο και της αλλαγής στο κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.

 Εξάλλου, το Eurogroup αποφάσισε χθες και τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την εφαρμογή της νομοθεσίας της Κύπρου σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος ως προϋπόθεση για να συμφωνηθεί το πρόγραμμα στήριξης της Λευκωσίας εντός του Μαρτίου. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάιζελμπλουμ τόνισε ότι η αξιολόγηση αυτή θα γίνει από ιδιωτική εταιρεία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κούρεμα στις μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις.

Σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος η Λευκωσία επιδιώκει να υπάρξει ένα μεικτό σχήμα παρακολούθησης στο οποίο εκτός από την ιδιωτική εταιρεία θα εμπλέκονται ακόμη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης Moneyval. Η σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης έχει εξελιχθεί σε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και Λευκωσίας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook