Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε μια Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ανανεωμένη κατά περίπου 50%, στην οποία εξελέγησαν πολλά στελέχη νεαρής ηλικίας. Οι φίλα προσκείμενοι στον Ευ.Βενιζέλο, προερχόμενοι από τρεις ομάδες, αποτελούν συνολικά το 65%, ή 85 μέλη σε σύνολο 130 μελών. Εξ αυτών, ο πρώτος σε ψήφους Νίκος Ανδρουλάκης, που εμφανίζεται ως φαβορί για τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, κυριαρχεί, έχοντας μαζί του ακόμη 38 στελέχη στο νέο όργανο.

Το βέβαιο είναι ότι η ανθρωπογεωγραφία του νέου ΠΑΣΟΚ χρήζει ανάλυσης για να μαθαίνουν… οι παλαιότεροι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, παραδόξως όλες οι επιμέρους ομάδες εμφανίζονταν ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στην οποία ωστόσο άπαντες παραδέχονται ότι «σάρωσε» η ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον ίδιο να εκλέγεται πρώτος και άλλους τέσσερις υποψηφίους της λίστας του (Σπυρόπουλος, Βουράκης, Σαουλίδης, Αλαμάνος) να πλασάρονται στην πρώτη δεκάδα.

Πλην της ομάδας Ανδρουλάκη το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ εμφάνισε λίστες (25 στελεχών) με την οδηγία να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία ούτως ώστε να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σύνεδροι.

Παρ\’ όλα αυτά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία του κόμματος καταγγέλλουν ότι η ομάδα του Στέλιου Αγγελούδη χωρίς να ενημερώσει προώθησε δική της «σκληρή λίστα», μέσω της οποίας ανέδειξε ψηλά στη σειρά κατάταξης στελέχη όπως τον Γρηγόρη Φελώνη, τον Κώστα Πανταζή, τον Μιχάλη Τζελέπη, τον Στέλιο Σπαθή, την Τόνια Αντωνίου (πρώτη σε σταυρούς γυναίκα) και τον Παντελή Καμά (συνολικά 22 μέλη).

Επίσης ψηλά εξελέγη ο συντονιστής της Μονάδας Παραγωγής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ (νέοι επιστήμονες) Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από εκεί και πέρα εξελέγησαν σε σειρά κατάταξης κάτω από τη μέση στελέχη όπως οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Νίκος Σαλαγιάννης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Πάνος Μπεγλίτης, πολλοί εκ των οποίων δηλώνουν οργισμένοι: «Δείξαμε εμπιστοσύνη και κάποιοι από εμάς έπαιξαν τα δικά τους παιχνίδια».

Το «σπάσιμο» των λιστών άφησε εκτός ΚΕ τον Γιάννη Μαγκριώτη και τον Θανάση Χειμωνά. Η ομάδα αυτή εξέλεξε συνολικά 25 μέλη.

Σε ό,τι αφορά την ομάδα των 75 προεδρικών, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι εξέλεξαν 16 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή, ανάμεσά τους και τον Δημήτρη Ρέππα που αναδείχθηκε τρίτος σε σταυρούς. Από τον σκληρό πυρήνα της ομάδας μπήκαν στο όργανο μεταξύ άλλων οι Βασίλης Γιουματζίδης, Κατερίνα Διαμαντοπούλου, Κατερίνα Μπατζελή, Γιώργος Πεταλωτής, Γρηγόρης Νιώτης, Aσπα Παπαηλιού, Παντελής Οικονόμου, Θόδωρος Τσίκας.

Η ομάδα Καρχιμάκη αναφέρει ότι στις ευρύτερες δυνάμεις της ανήκει και ο Παύλος Γερουλάνος, ο ίδιος όμως επισημαίνει ότι δεν εντάχθηκε σε καμία κομματική λίστα.

Σε ό,τι αφορά την Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, στην ΚΕ εξέλεξε 17-18 στελέχη. Ο ίδιος κατέλαβε την 20ή θέση σε σειρά κατάταξης, ενώ από την ομάδα του εξελέγησαν μεταξύ άλλων οι Βασίλης Κίτσιος, Ντίνα Λάζαρη, Κώστας Μαμέλης, Γιάννης Αξαρλής.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία κατέβασε στη λίστα της και τον Κώστα Πανταζή, τον οποίο πριμοδότησαν και οι βενιζελικοί. Επίσης, τον ίδιο τον Γ. Παναγιωτακόπουλο υποστήριξε η ομάδα των υφυπουργών.

Η κίνηση των «7», που έχει πάρει την ονομασία Σοσιαλδημοκράτες Μεταρρυθμιστές, δεν κατέβασε λίστα, ωστόσο έδωσε γραμμή να ψηφιστούν στελέχη της και να υποστηριχθούν άλλα που βρίσκονταν και στη λίστα Καρχιμάκη, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Πεταλωτής και η Λίτσα Κουρουπάκη. Από την εν λόγω ομάδα (Σαχινίδης, Μωραΐτης, Οθωνας) εξελέγησαν μεταξύ άλλων οι Αφροδίτη Παπαθανάση, Ανδρέας Κελεπούρης, Γιώργος Βασιλόπουλος, Ανδρέας Μακρυπίδης.

Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ειδικότερα, για τον πρώτο σε ψήφους Νίκο Ανδρουλάκη, η εφημερίδα θυμίζει ότι στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2008, ο 28χρονος τότε ένθερμος υποστηρικτής του Ευ.Βενιζέλου, συμμετέχει ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας της Νεολαίας. Ανεβαίνει στο βήμα και κατακεραυνώνει με το γάντι την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, τότε, για την κατ\’ επίφαση ανανέωση που -όπως λέει- γίνεται στο κόμμα.

«Η ανανέωση δεν μπορεί να είναι παραγωγή μηχανισμών», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Το ΠΑΣΟΚ έχει εκατό Τσίπρες, δεν έχει όμως πολλούς Αλαβάνους να κάνουν πίσω γι\’ αυτούς»…

Την επόμενη ημέρα ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλέγεται δεύτερος σε ψήφους στο Εθνικό Συμβούλιο, πίσω από τη Φώφη Γεννηματά.

Ο Ανδρουλάκης εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, είναι υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφίας και παράλληλα διαχειρίζεται -όπως αναφέρει στο βιογραφικό του- μια μικρή τουριστική μονάδα.

Το… μικρόβιο του ΠΑΣΟΚ το κόλλησε ως φοιτητής στην Ξάνθη το 1997, οπότε άρχισε να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ. Δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας της ΠΑΣΠ Ξάνθης. Το 2001 εκλέγεται μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, συμμετέχει στο Γραφείο Σπουδάζουσας ΠΑΣΠ ΑΕΙ και το 2006 εκλέγεται στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το 2008 εισέρχεται στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Την περασμένη εβδομάδα έφερε τα πάνω κάτω στην Ιπποκράτους με αφορμή το Συνέδριο της Νεολαίας. Η σύγκρουσή του με τον απερχόμενο γραμματέα της Νεολαίας Κώστα Πανταζή ανάγκασε τον ίδιο τον Ευ.Βενιζέλο να παρέμβει. Στο τέλος ο Ανδρουλάκης έκανε πίσω, το Συνέδριο έληξε ομαλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -όπως σχολιάζουν στην Ιπποκράτους- του έδωσε bonus 70 αριστίνδην στελέχη της Νεολαίας για το 9ο Συντακτικό Συνέδριο.

Η πρώτη δήλωσή του μετά την εκλογή του στην Κεντρική Επιτροπή λέει μέσα σε λίγες λέξεις πολλά: «Είμαστε εθελοντές στην προσπάθεια για την αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, θα πούμε αλήθειες στη δική μας γλώσσα».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook