«Δίνουμε μάχη για όλα» δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Αντώνης Σαμαράς. Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός θέλησε να περιγράψει το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της τρόικας, αλλά και να τονίσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για χαλάρωση των όρων του προγράμματος.

Ειδικά για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός αναφέρουν ότι δεν θα επιμείνουν οι πιστωτές στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Αντ.Σαμαράς αναμένεται να θέσει το ζήτημα στην τρόικα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κίνηση και θα επιμείνει στο επιχείρημα περί προώθησης του κυβερνητικού προγράμματος για διαθεσιμότητα.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι πέραν της όποιας κοινωνικής αναταραχής μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα απολύσεων, θα υπάρξει και ζήτημα κοινωνικής σταθερότητας με δεδομένη τη στάση που έχουν κρατήσει οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι.

«Είναι ένα ζήτημα που θα τεθεί με ένταση στο μέλλον, αλλά για την ώρα άλλα είναι τα καυτά θέματα για την τρόικα, όπως π.χ. το φορολογικό και η υστέρηση στα έσοδα, κ.ά» αναφέρει στο Βήμα κεντρική κυβερνητική πηγή.

Κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί με βάση τη λογική πως «εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε ό,τι δεν δουλεύει».

Από το πρωθυπουργικό γραφείο επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση είναι συνεχής και θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πολιτική λιτότητας. Στο πλαίσιο αυτό εμμένουν σε ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας με στόχο τις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης.

Στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός τονίζει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, ενώ ο ίδιος επισημαίνει ότι η χώρα είναι σε κομβικό σημείο και χρειάζεται και αλλαγή στάσης της τρόικας, ώστε να μην πιέζει τα πράγματα περαιτέρω, διότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι όλα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως την αποτελεσματικότητα που θα δείξει στην είσπραξη φόρων για να αυξήσει τα έσοδα, ώστε να μην αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα, αλλά και να προχωρήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα

Με αφορμή την συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό με θέμα «Η επάνοδος της τρόικας, κατώτατος μισθός και φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης».

«Δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση νέα μείωση μισθών και απολύσεις, μέτρα που δεν θα ωφελήσουν κανένα από τα πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας» σημειώνεται στην ερώτηση, ενώ επισημαίνεται πως «μέτρα όπως η ραγδαία αύξηση φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, όχι μόνο δεν έχει θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όχι μόνο έχει καταδικάσει αναρίθμητες οικογένειες στο να ζουν μέσα σε κρύα σπίτια, αλλά έχει και τραγικές συνέπειες».

«Ο δρόμος του δογματισμού, της θρησκευτικής ευλάβειας και της υποτέλειας με τα οποία η κυβέρνηση εφαρμόζει αυτή τη μνημονιακή πολιτική οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση και κοινωνικά συντρίμμια» τονίζει ο Αλ.Τσίπρας και ερωτά τον πρωθυπουργό εάν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και μειώσεις στον κατώτατο μισθό, καθώς και εάν θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του μέτρου εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook