Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και της μεταοποίησης στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε το Φεβρουάριο με ρυθμό μικρότερο απ\’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη και δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης ΡΜΙ του Markit υποχώρησε στο 47,9 από 48,6 τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα απ\’ αυτά που είχαν αρχικά ανακοινωθεί (47,3), ωστόσο ο δείκτης εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Τα στοιχεία για τη Γερμανία και για τη Γαλλία είναι βελτιωμένα, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει το Μarkit, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης παρατηρείται η μεγαλύτερη απόκλιση από το 1998.

«Οι προοπτικές […] φαίνεται να εξαρτώνται σημαντικά από το αν η Γερμανία θα συνεχίσει να επεκτείνεται ώστε να αντισταθμίζει την αδυναμία σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Markit Κρις Γουίλιαμσον.

Σε ό,τι αφορά τις λιανικές πωλήσεις, σημείωσαν τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη αύξηση από το Δεκέμβριο οτυ 2009 (1,2%).

Στη Γερμανία, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο αυξήθηκαν κατά 3,1%.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook