Έκτακτη εισφορά επί των κεφαλαιακών κερδών από τραπεζικές καταθέσεις θα μπορούσε να επιβάλει η Κύπρος προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της τομέα, δήλωσε ο επικεφαλής της κυπριακής κεντρικής τράπεζας Π.Δημητριάδης στην Wall Street Journal, την Τρίτη.

«Η φορολόγηση ενός 10% των εσόδων από τόκους για παράδειγμα θα δημιουργούσε σημαντική πρόσοδο για την κυβέρνηση», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal.

Εκτίμησε ότι ένας τέτοιος φόρος «θα εισέφερε έως και 150 εκατ. ευρώ το χρόνο» στα κρατικά ταμεία.

Η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την Κύπρο», όπως την αποκάλεσε, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τρία χρόνια, ένα χρονικό πλαίσιο που ταυτίζεται με την προσδοκώμενη διάρκεια του υπό διαπραγμάτευση διεθνούς δανεισμού.

«Δεν πρόκειται για \’κούρεμα\’ και δεν πρόκειται για κρυφή φορολόγηση. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα και -αντίθετα με έναν φόρο- θα μπορούσε να έχει ισχύ και για τους μη-Κύπριους πολίτες» που διατηρούν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα της νήσου, είπε.

Εξάλλου ο κ. Δημητριάδης επέκρινε εκ νέου την πρόταση οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες να αναγκαστούν να συμμετάσχουν στην \’διάσωση\’ του τραπεζικού συστήματος, ενώ προέβλεψε ότι η αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων και πόρων θα μπορούσε να εξασφαλίσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, είπε ότι εξετάζεται η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου κατά 20% μέσα στα επόμενα τρία ως πέντε χρόνια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν την Δευτέρα να καταλήξουν σε συμφωνία για την χορήγηση διεθνούς δανεισμού στην Κύπρο ως τα τέλη του Μαρτίου.

Δεν αποσαφήνισαν, ωστόσο, τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί το πακέτο διάσωσης.

Η Κύπρος είχε ζητήσει δανειακή συνδρομή από την τρόικα τον Ιούνιο του 2012, αλλά δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις εντάθηκαν όμως μόλις τον περασμένο μήνα μετά το σχηματισμό κυβέρνησης από το νέο πρόεδρο της χώρας, τον συντηρητικό Νίκο Αναστασιάδη.

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε την Πέμπτη να επιτύχει το ταχύτερο μια συμφωνία ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι ανάγκες των οποίων υπολογίζονται σε 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το συνολικό ποσό που θέλει να δανειστεί η κυπριακή κυβέρνηση, το οποίο συμπεριλαμβάνει επίσης κεφάλαια για την χρηματοδότηση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και την αναχρηματοδότηση του κυπριακού κρατικού χρέους, ενδέχεται να ανέλθει σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, μέγεθος ίσο με το ετήσιο ΑΕΠ της Κύπρου.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook