Περίπου 2.000 αρνιά από την Κρήτη διατέθηκαν πρόσφατα σε Τούρκους ζωέμπορους, οι οποίοι – στην κυριολεξία – «οργώνουν» την Ελλάδα αγοράζοντας μαζικά αρνιά, μοσχάρια και αγελάδες. Σύμφωνα με δηλώσεις στο Flashnews.gr του προέδρου του συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων κ.Γιώργου Βενετάκη, αλλά και του προέδρου του συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ηρακλείου κ. Κώστα Καράντζη, από τις Τουρκικές αγορές, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην επάρκεια ντόπιων αμνοεριφίων στην αγορά , εν όψει του Πάσχα.

‘Όπως εξηγεί ο κ.Καράντζης « η συγκεκριμένη αγορά ενδιαφέρεται για ζώα άνω των 25 κιλών που σημαίνει κρέας από 13-15 κιλά και πάνω και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και για μας, διότι αυτά τα αρνιά θεωρούνται στην Ελληνική αγορά ως «προβληματικά», σε αντίθεση με την Τουρκική αγορά και την αγορά των Αραβικών κρατών που προτιμάει τα υπέρβαρα και τα υπέρπαχα. Αυτά τα βαριά αρνιά που θέλει η Τουρκία δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε στην αγορά εν όψει του Πάσχα, γιατί η Ελληνική αγορά προσανατολίζεται σε αρνιά μέχρι 13 κιλά που να το σηκώνει η σούβλα. Έτσι δεν έχουμε πρόβλημα με τα αρνιά που θα διαθέσουμε στην ντόπια αγορά, αλλά μας λύνει το πρόβλημα με τα πολύ βαριά αρνιά.»

Επίσης και ο κ.Βενετάκης δήλωσε στο Flashnews.gr πως «έμπορος έψαχνε για 3.000 αρνιά από τα Χανιά για την Τουρκία, αλλά για το Πάσχα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς υπάρχουν άφθονα αρνιά, ειδικά από Κίσαμο και Σέλινο, καθώς επίσης και υπάρχει μεγάλη αφθονία σε κατσίκια»

Σωτήρια  τα «μεγάλα» αρνιά

Επιπλέον ο κ.Καράντζης δήλωσε στο Flashnews.gr ότι ήδη ο συνεταιρισμός των κτηνοτρόφων «Κρητικά Μιτάτα» βρίσκεται στην διαδικασία για απευθείας επαφές με Τούρκο μεγαλοζωέμπορα έτσι ώστε οι κτηνοτρόφοι να αποφύγουν τους μεσάζοντες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καράντζης :

«Ενώ οι δυνατότητες αυτής της αγοράς είναι πολύ καλύτερες για την ενίσχυση του εισοδήματος του ντόπιου κτηνοτρόφου, τα κέρδη από αυτή την διαδικασία τα καρπούνται οι μεσάζοντες. Προσπαθούμε να σπάσουμε αυτό το κύκλωμα και ως «Κρητικά Μιτάτα» να κάνουμε απευθείας διάθεση στην Τουρκία.

Διότι ενώ οι δυνατότητες είναι για μια τιμή γύρω στα 3,5 ευρώ/κιλό συνολικού βάρους, που αντιστοιχεί σε 6,5 ευρώ /κιλό κρέατος – που τέτοιες τιμές δεν υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα – τα αγοράζουν οι μεσάζοντες με 2,2-2,4 ευρώ.

 Η διαφορά είναι τεράστια και δεν τους χρειαζόμαστε τους μεσάζοντες. Ήδη έχω επαφή με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, τον Τάκη Πεβερέτο και ενεργοποιώντας και τον πρόεδρο του ΕΛΟΓΑ γίνεται προσπάθεια επαφής με Τούρκο μεγαλέμπορα από την Σμύρνη. Αλλά περιμένω να περάσει το Πάσχα , προκειμένου να διαθέσουμε τα αρνιά που θα έχουμε στην κατηγορία των υπέρβαρων.»

Υπενθυμίζεται πως το 2009 είχε γίνει επαφή με έμπορα που ήθελε 50.000 υπέρβαρα Κρητικά αρνιά για τον Λίβανο, ενώ όπως είπε ο κ.Καράντζης και το 2010 υπήρξε ενδιαφέρον από την αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Ορθόδοξων Χριστιανών Αμερικής, κα Δέσποινα Κατσιβελάκη, για αγορά 100.000 Κρητικών αρνιών με προορισμό την Ιορδανία ως επισιτιστική βοήθεια.

(Η φωτογραφία του κ.Κώστα Καράτζη είναι απο το ethnos.gr)

Flashnews.gr/Αλέξης Μάνεσης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook