Αύξηση του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα 670 εκατ. ευρώ σωρευτικά στο τέλος του 2013 και σε 1,32 δισ. ευρώ το 2014 προβλέπει ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ) στο μηνιαίο δελτίο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Φεβρουαρίου.

Οι προβλέψεις έχουν επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με το δελτίο του Ιανουαρίου, οπότε το φετινό έλλειμμα εκτιμάται σε 473 εκατ. ευρώ και του 2014 στα 905 εκατ. ευρώ.

Ο ΛΑΓΗΕ αποδίδει τη διαφορά των 415 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014 στην αυξημένη διείσδυση φωτοβολταϊκών, στη μείωση των τιμών για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων είναι μία από τις πηγές χρηματοδότησης των ΑΠΕ) και στην πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική, λόγω αυξημένων βροχοπτώσεων που επέτρεψαν τη μεγαλύτερη χρήση των υδροηλεκτρικών.

Οι αποκλίσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες αν γίνει σύγκριση με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ του περασμένου Νοεμβρίου με βάση τις οποίες ελήφθησαν οι αποφάσεις της ΡΑΕ για το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην «τέλος ΑΠΕ») που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος για τη χρηματοδότηση της «πράσινης» ενέργειας.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ) βαίνει αυξανόμενο παρά τα μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς, η μεταφορά μέρους του τέλους ΕΡΤ στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών, κ.α.

Χωρίς τα μέτρα αυτά, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΛΑΓΗΕ, το σωρευτικό έλλειμμα θα έφθανε το 2014 στα 2,5 δισ. ευρώ.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook