Ο θόρυβος που ξέσπασε από την κλοπή της καμπάνας από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Κριτσά Λασιθίου, φαίνεται ότι πανικόβαλε τους δράστες που φοβήθηκαν μήπως συλληφθούν. Έτσι, την έκρυψαν σε ένα χαντάκι δίπλα στην παλιά εθνική οδό Αγίου Νικολάου- Ηρακλείου, μαζί με άλλη μια που είχαν κλέψει πριν από λίγες μέρες από ναό στο Καλό Χωριό Λασιθίου!

Οι δυο καμπάνες βρέθηκαν στο τμήμα του δρόμου μεταξύ Νεάπολης και Ηρακλείου, αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Ήταν καλά κρυμμένες και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες τις είχαν αφήσει εκεί ώσπου να κοπάσει ο σάλος από τις απανωτές κλοπές και να μπορέσουν να τις μεταφέρουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί για να τις μεταπωλήσουν σε χυτήρια και σε μάντρες ανακύκλωσης μεταλλευμάτων (σκραπ).

Ωστόσο, η νέα «μόδα» που έχουν εισάγει τα τελευταία δύο χρόνια οι συμμορίες που κλέβουν μεταλλικά αντικείμενα με τις λεηλασίες κωδωνοστασίων, παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις… Οι εισβολές τους σε κοιμητήρια και κρατικές εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο αποδοτικές όσο θα ήθελαν, αφού τα κλοπιμαία έχουν μεγάλο όγκο αλλά όχι και ανάλογο βάρος. Έτσι, στράφηκαν στις εκκλησίες από τις οποίες κλέβουν τις… καμπάνες, αδιαφορώντας αν κάποιες από αυτές έχουν την δική τους ιστορία! Πριν από τα δυο τελευταία κρούσματα, είχαν προηγηθεί και άλλες κλοπές:

* 15 Μαρτίου: στην Αλφειούσα Ηλείας άγνωστοι που επέβαιναν σε ένα μπλε φορτηγάκι έκλεψαν δύο καμπάνες από το καμπαναριό ενός ξωκλησιού. Η αξία τους ήταν 1.000 ευρώ και η μία έγραφε \”Αφιερωμένη στην Βολάντζα\”.

* Την ίδια ημέρα, στην Ξυλοκέρα Ηλείας από άλλο ξωκλήσι πήραν μια καμπάνα ηλικίας 150 χρόνων και αξίας 4.000 ευρώ.

* 8 Φεβρουαρίου: Ιερόσυλοι έκοψαν τις βάσεις και έκλεψαν μια καμπάνα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ από το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Λυκοχορό της Πάτρας, χρησιμοποιώντας σκάλα για να ανεβούν στο κωδωνοστάσιο!

* 29 Νοεμβρίου 2010: Tην καμπάνα ενός ιδιωτικού ναού στον Μύτικα Χαλκίδας έβαλαν στο μάτι άγνωστοι, που την φόρτωσαν στο αυτοκίνητο τους και εξαφανίστηκαν.

* 7 Απριλίου 2010: Άγνωστοι έκλεψαν δύο καμπάνες από το κωδωνοστάσιο του εξωκλησιού του Αγίου Ιωάννη στον Αμάραντο του δήμου Ιτάμου Καρδίτσας.

*15 Απριλίου 2009: Άλλοι δράστες άρπαξαν την καμπάνα από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην Καλλιθέα Κόνιτσας Ιωαννίνων.

* 6 Μαΐου 2008: Άλλοι άγνωστοι έκλεψαν την καμπάνα βάρους 250 κιλών από το ρολόι του δημοτικού διαμερίσματος Βασιλικής στον ομώνυμο δήμο των Τρικάλων.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook