Ακόμα και κεντρικό σύνθημα των αγροτών της Κρήτης στο παναγροτικό Συλλαλητήριο της Αθήνας την Τρίτη, 5 Μαρτίου, αποτέλεσε το θέμα της ενδεχόμενης κατάργησης του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, θέμα το οποίο είχε προβάλλει το Flashnews.gr (δείτε εδώ).

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ μετά τις αντιδράσεις (παραγωγών και γεωτεχνικών) για το προωθούμενο «λουκέτο» από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τεσσάρων Κέντρων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να αποφύγει μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη που θα έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το προτεινόμενο οργανόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προβλέπεται η κατάργηση των τεσσάρων από τα οκτώ κέντρα. Σύμφωνα πάντα με αυτό, παραμένουν σε λειτουργία εκείνα που βρίσκονται σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Βόλο, ενώ καταργούνται σε Ηράκλειο, Πάτρα, Γιάννενα και Ναύπλιο.

Όπως ανέφερε στον Αγροτύπο ο κ. Ιωάννης Τρουλλάκης, Προϊστάμενος Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου:

«Στις 14 Φεβρουαρίου είχε αναρτηθεί μια πρόταση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορούσε το οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί φαινόταν ότι δεν υπάρχουν τα Περιφερειακά Κέντρα Ηρακλείου, Πατρών, Ναυπλίου και Ιωαννίνων και ότι παραμένουν του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και του Βόλου με αστερίσκο.

Από εκεί και πέρα έχουν γίνει διάφορες επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από όπου μας αναφέρουν ότι δεν θα φθάσουμε στο σημείο να κλείσουν τα κέντρα. Επίσης, δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα αν σκοπεύουν να μεταφέρουν της αρμοδιότητές μας αυτούσια στα Πολυδύναμα Κέντρα που σκοπεύουν να δημιουργήσουν».

Και προσθέτει «σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί προτείνεται η κατάργηση του Περιφερειακού Κέντρου Ηρακλείου και δεν προτείνεται η κατάργηση αυτού της Καβάλας η οποία είναι 2,5 ώρες απόσταση από τη Θεσσαλονίκη. Ασχολούμαστε με τις αγροτικές προειδοποιήσεις, έχουμε περίπου 3.500 με 4.000 αποδέκτες. Τα δελτία μας είναι έγκυρα, έγκαιρα και στοχευμένα. Θεωρούμε ότι η υποστήριξη που παρέχουμε είναι πολύτιμη. Επίσης, έχουμε δύο διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και υπολειμμάτων. Παράλληλα ασχολούμαστε και με τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του, κ. Νίκου Μπαγκή, γεωπόνου και ταμία της ΠΕΓΔΥ Ηρακλείου, ο οποίος συμπληρώνει:

«Είναι διαφορετικό να καταργούνται όλα τα κέντρα και να υπάρχει σχεδιασμός για κάτι άλλο και διαφορετικό να μένουν επιλεκτικά κάποια από αυτά. Με την πρόταση αυτή όλη η Νότια Ελλάδα θα έχει μόνο ένα περιφερειακό κέντρο, αυτό του Πειραιά. Μπορεί στα νέα πολυδύναμα κέντρα να εντάξουν τις υπηρεσίες μας, όμως όλες αυτές οι αλλαγές θα χρειαστούν χρόνο. Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι θα γίνει».

Επίσης και ο Δρ. Κώστας Χαρτζουλάκης γεωπόνος – ερευνητής, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων δήλωσε :

«Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου καλύπτει πρακτικά θέματα των αγροτών τα οποία δεν καλύπτονται από κάποιο άλλο φορέα. Η Κρήτη είναι αποκομμένη από την υπόλοιποι Ελλάδα και χρειάζεται αυτές τις υπηρεσίες. Επίσης η συνεισφορά του νησιού στο αγροτικό εισόδημα της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι της αναλογεί σε σχέση με τον πληθυσμό και την έκτασή της. Ειδικά αυτή την περίοδο που όλοι αναφέρουν ότι η αγροτική παραγωγή θα γίνει η ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας δεν μπορούν να κλείνουν ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα ενημέρωσης των αγροτών».

Να σημειωθεί πως εδώ και χρόνια η πολιτεία έχει αφήσει στην τύχη του το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, στο οποίο έχουν απομείνει ελάχιστοι πλέον ερευνητές και εαν κλείσει και το Περιφερειακό Κέντρο στο Ηράκλειο, τότε – στην κυριολεξία – η πολιτεία θα έχει εγκαταλείψει πλήρως την αγροτική παραγωγή και οικονομία με καταστροφικά αποτελέσματα σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την χώρα.

(Με πληροφορίες απο agrotypos.gr/Νίκος Διαμαντόπουλος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook