Με θλίψη στα πρόσωπα αλλά και έκπληξη, που υποδηλώνει ότι ουδείς περίμενε την τραγική είδηση, χιλιάδες υποστηρικτές του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, βγήκαν στους δρόμους θρηνώντας, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι, να συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε ο ήρωας τους.

Με συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες σε αυτό το λατινοαμερικάνικο έθνος των 29 εκατομμυρίων οι υποστηρικτές του σοσιαλιστή ηγέτη φώναζαν, \”Ο Τσάβες ζει για πάντα!\” και \”Ο αγώνας συνεχίζεται!\”.

\”Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό που έκανε δεν ήταν μάταιο», δήλωσε η 49χρονη Τζαμίλα Ρίβας, κλαίγοντας έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου απεβίωσε ο Τσάβες και όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί με μια αίσθηση δυσπιστίας ότι ο ηγέτης τους έφυγε.

\”Ήταν ο πατέρας μας. Το κίνημα του Τσάβες δεν θα τελειώσει. Είμαστε οι άνθρωποι του. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!\” δήλωσε η 58χρονη, Νάνσι Γιοτίγια, στο κέντρο της πόλης του Καράκας, στην πλατεία Μπολιβάρ, που φέρει το όνομα του Σιμόν Μπολιβάρ, ήρωα της ανεξαρτησίας και ίνδαλμα του Τσάβες. «Εγώ τον θαύμαζα. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος\”, δήλωσε η 50χρονη νοικοκυρά, Αλέιντα Ροντίγκεζ.

Αντιθέτως σε άλλες περιοχές της Βενεζουέλας και παρότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, μερικοί αντίπαλοι του Τσάβες δεν μπορούσαν να κρύψουν την ευτυχία τους για το τέλος αυτού που θεωρούν ως μια σκληρή δικτατορία.

\”Επιτέλους!\” φώναζαν μερικές γυναίκες, βγαίνοντας από τα σπίτια τους σε μία αριστοκρατική γειτονιά. Το μίσος για τον Τσάβες είναι βαθύ ανάμεσα στα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας της Βενεζουέλας.

Μερικοί \”γιόρτασαν\” ανοιχτά το θάνατό του προέδρου μέσω του Twitter.Υπήρξαν αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά λεηλασιών και βίας, όπως το κάψιμο σκηνών που ανήκαν σε φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν σε δρόμο του Καράκας εδώ και λίγες ημέρες για τη μυστικότητα γύρω από την υγεία του Τσάβες.

Επταήμερο εθνικό πένθος, την Παρασκευή η κηδεία του Τσάβες

Επταήμερο εθνικό πένθος κηρύχτηκε στη Βενεζουέλα που θρηνεί την απώλεια του προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο οποίος πέθανε την Τρίτη μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η σορός του Ούγκο Τσάβες, θα τοποθετηθεί στο λόμπι της Στρατιωτικής Ακαδημία στο Καράκας προκειμένου πιθανότατα να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα που θα αρχίσει την Τετάρτη.

Η δημόσια κηδεία παρουσία προφανώς πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών την Βενεζουέλας Ελίας Χούα. \”Η τελετή της κηδείας και το επικήδειο αφιέρωμα θα γίνει στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας, την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή\”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κούβα: Θλίψη και ανησυχία των απλών πολιτών στην Αβάνα, μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες .

Οι κουβανοί πληροφορήθηκαν την Τρίτη, με απογοήτευση και προφανή ανησυχία το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, του βασικότερου πολιτικού και οικονομικού συμμάχου του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αβάνας.

Η κρατική τηλεόραση διέκοψε για λίγο τα παιδικά προγράμματα που μετέδιδε το απόγευμα, για να μεταφέρει την εικόνα του δακρυσμένου αντιπροέδρου Νίκολα Μαντούρο να ανακοινώνει το θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

Αξιοσημείωτη είναι η συμπεριφορά των κουβανικών αρχών, οι οποίες δεν είχαν εκφραστεί περισσότερες από δύο ώρες μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος εισήχθη για δύο μήνες σε νοσοκομείο της Αβάνας, για να επιστρέψει στο Καράκας στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πριν από την τηλεόραση, η είδηση ότι ο Ούγκο Τσάβες, ο \”πνευματικός γιος\” του Φιντέλ Κάστρο είναι νεκρός, είχε γρήγορα μεταφερθεί στους δρόμους της Αβάνας. \”Είναι κάτι πολύ άσχημο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραμόν Φερνάντες, ένας νυχτοφύλακας, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κούβας. \”Είναι φοβερό, είναι τρομερό, θα πρέπει να πενθούμε\” ψιθύρισε συναισθηματικά ο 93χρονος Φρανσίσκο Μπερμούδες, ο οποίος πολέμησε με τους αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο στη δεκαετία του 50\’ κατά της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα .

\”Είναι πολύ λυπηρό, τον θαύμαζα πολύ, ειδικά για το θάρρος με το οποίο αντιμετώπισε την ασθένεια,\” είπε η Μαρία Κρουζ, χωρίς να παίρνει τα μάτια από την τηλεόραση του μετέδιδε εικόνες από το Καράκας.

news247.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook