Επτά νέοι αναμένεται να περάσουν από εκτελεστικό απόσπασμα στη Σαουδική Αραβία για ένοπλη ληστεία που διέπραξαν όταν ακόμη ανήλικοι.

Σύμφωνα με τον Guardian ο οποίος επικαλείται ρεπορτάζ του Associated Press οι κρατούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια με στόχο να ομολογήσουν για πράξεις που δεν έκαναν, τη στιγμή που η όλη διαδικασία ήταν διάσπαρτη από λάθη και παρανομίες. Η δίκη διήρκεσε μόλις 3 ώρες με τους κατηγορούμενους να μην έχουν καν το δικαίωμα υπεράσπισης.

"Εγώ δεν σκότωσα κανέναν. Δεν είχα όπλα, ενώ ληστεύαμε το κατάστημα, αλλά η αστυνομία με βασάνισε, με χτύπησε και απείλησε θα επιτεθεί στη μητέρα μου σε περίπτωση που δεν αποσπάσουν την ομολογία μου. Τότε ήμουν 15 ετών”, είπε ένας εκ των κατηγορουμένων.

Ο επικεφαλής της Οργάνωσης για τα Πολιτικά Δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία Nasser al-Qahtani αναφέρει για την απόφαση: "Ζούμε σε μια μεσαιωνική κοινωνία, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στην αυγή της τρίτης χιλιετίας".

Σύμφωνα με τον Qahtani, ο βασιλιάς Abdullah επικύρωσε τις θανατικές ποινές αλλά και τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί.

Ο κύριος κατηγορούμενος , Sarhan al-Mashayeh, θα σταυρωθεί για τρεις ημέρες. Οι άλλοι θα αντιμετωπίσουν εκτελεστικά αποσπάσματα.

Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου σαρία σύμφωνα με την οποία όσα άτομα έχουν καταδικαστεί για φόνο, βιασμό ή ένοπλη ληστεία μπορεί να θανατωθούν συνήθως με αποκεφαλισμό.

Η ποινή επιβλήθηκε πριν από τρία χρόνια, ωστόσο οι αρχές περίμεναν ενηλικιωθούν καθώς τότε η ηλικία τους ήταν μεταξύ 15-19 ετών.

Ο Sarhan al-Mashayeh θα σταυρωθεί και θα αφεθεί πάνω στο σταυρό για αρκετές ώρες. Έτσι θα γίνει το αντικείμενο χλευασμού, πριν θανατωθεί.

Η Human Rights Watch έκανε έκκληση στον βασιλιά Abdullah να σταματήσει τις εκτελέσεις κάνοντας λόγω για παραβίαση των βασικών αρχών των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη.


news247.gr