Από την ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Repubblica, την βρετανική σκανδαλοθηρική Daily Mirror, τους Financial Times, την τουρκική Hurriyet, μέχρι την Australian…ταξίδεψε η είδηση της αγοράς των ελληνικών νησιών από τον Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.

Με τίτλο «ελληνικό shopping για τον Εμίρη του Κατάρ», η ιταλική Repubblica, αναφέρει ότι ο αλ Θάνι ερωτεύθηκε με τα νησιά κατά τη διάρκεια διακοπών του με το γιοτ του.

«Ήθελε και τον Σκορπιό, όπου παντρεύτηκε η Τζάκι Κένεντι τον Αριστοτέλη Ωνάση, όμως η εγγονή του μεγιστάνα ζητούσε 200 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο εμίρης, ο οποίος έχει φιλόδοξα σχέδια εξαιτίας των χαμηλών τιμών της χώρας που βρίσκεται σε κρίση, ενδέχεται να επιστρέψει δυναμικά», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Η σκανδαλοθηρική Daily Mirror, από την άλλη, αναφέρει πως ο σεΐχης αγόρασε τα έξι ελληνικά νησιά με σκοπό να δωρίσει δύο σε καθεμία από τις τρεις συζύγους του, αλλά και να κατασκευάσει ιδιωτικές κατοικίες και για τα 24 παιδιά του. Ενδέχεται μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα να «αγοράσει και τα 18 νησιά του συμπλέγματος των Εχινάδων, που είναι γνωστά για τις παρθένες παραλίες και τους ελαιώνες τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η βρετανική Guardian, η οποία γράφει πως ο Εμίρης κατάφερε να ξεπεράσει τον ελληνικό γραφειοκρατικό δαίδαλο και να αποκτήσει, έπειτα από 18 μήνες γραφειοκρατίας τα νησιά.

«Ο αγοραστής είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η τοποθεσία τυχαίνει να βρίσκεται στην πιο φτωχή χώρα της ευρωζώνης…Ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Θάνι, επέλεξε να ξοδέψει 8,5 εκατομμύρια ευρώ σε έξι ειδυλλιακά νησιά στο Ιόνιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζει μάλιστα, λέγοντας πως «το κλείσιμο της συμφωνίας -μια από τις πολλές στην καταναλωτική μανία που τον έχει φέρει να ενισχύει τις αγορές του από το Λονδίνο μέχρι το Πεκίνο- έγινε δεκτή με ευθυμία στην Ελλάδα, το πιο χρεοκοπημένο κράτος της δύσης αλλά και στην Ντόχα, όπου ο βασιλικός οίκος έζησε ένα 18μηνο βασανιστικό δράμα για να ολοκληρώσει την αγορά» γράφει η Guardian.

Την ίδια ώρα, οι Financial Times γράφουν πως η πώληση της Οξειάς, πραγματοποιήθηκε τέσσερις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ντόχα που είχε σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων με την Αθήνα ώστε να ενισχυθεί η πιθανότητα επενδύσεων του Κατάρ στην Ελλάδα.

Βέβαια, η βρετανική εφημερίδα που επικαλέστηκε πληροφορίες κυβερνητικού συμβούλου, αναφέρει πως «οι καθυστερήσεις για να δοθεί η άδεια πώλησης στον Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι από τις ελληνικές υπηρεσίες, ώστε να χτίσει μια πολυτελή θερινή κατοικία στο νησί, απείλησαν τη συμφωνία, η οποία είχε κλείσει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν». Σύμφωνα με τον σύμβουλο, «κάποια μεγάλα επενδυτικά σχέδια που είχαν παγώσει, τώρα εξετάζονται».

Η αυστραλιανή ιστοσελίδα Australian, από την άλλη, επεκτείνεται ακόμα περισσότερο αναφέροντας πως «εκπληρώθηκε το όνειρο του Εμίρη να αποκτήσει ελληνικά νησιά με καταπληκτικές παραλίες, πλούσιο πράσινο και κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά. Ωστόσο, ο Εμίρης του Κατάρ πρόκειται να κάνει επιπλέον βήματα και να αγοράσει, πέρα από τα έξι νησιά, ακόμα περισσότερα στοχεύοντας τα 24».

Όπως γράφει το δημοσίευμα, μάλιστα, «η καταχρεωμένη Ελλάδα προσπαθεί να φέρει μια ισορροπία, ο Εμίρης διαπραγματεύθηκε μια τιμή ευκαιρίας για τις αγορές του, αποκτώντας την Οξειά αντί 4,9 εκατομμυρίων ευρώ».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook