Ένα πρόγραμμα οκτώ σημείων για την διακυβέρνηση της χώρας παρουσίασε σήμερα, στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), ο Ιταλός κεντροαριστερός υποψήφιος πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Το πρόγραμμα του Μπερσάνι προβλέπει την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, τη θέσπιση ασυμβίβαστου ανάμεσα στην πολιτική και επιχειρηματική δραστηριότητα, την παροχή ιταλικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα, την νομική αναγνώριση ομοφυλόφιλων ζευγαριών που συζούν, την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας είσπραξης οφειλών προς το δημόσιο Equitalia, την στήριξη της δημόσιας παιδείας και την μείωση του συνολικού αριθμού και των αποδοχών βουλευτών και γερουσιαστών.

«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, με συνοχή: είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης», τόνισε, μιλώντας προς τα στελέχη του PD, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Αναφερόμενος στην στάση του Μπέπε Γκρίλο και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), ο Μπερσάνι πρόσθεσε ότι «δεν κάνουμε κόρτε στον Γκρίλο, ούτε θα γίνουμε στόχαστρο για να μας πυροβολεί. Θα πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε σε βάθος την αλλαγή που επιτελείται. Πρέπει να σταματήσει το πολιτικό σύστημα να απευθύνεται μόνον στον ίδιο του τον εαυτό, διότι διαφορετικά τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια του η ύπαρξη».

Ο επικεφαλής του PD επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για συμφωνία συγκυβέρνησης με την κεντροδεξιά, από την στιγμή που η παράταξη αυτή στάθηκε εμπόδιο σε κάθε αλλαγή και σημαντική μεταρρύθμιση».

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι παράλληλα έκανε γνωστό ότι πρόκειται να πάρει μέρος και στις επόμενες εσωτερικές εκλογές της κεντροαριστεράς για την ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού, όποτε αυτές προκηρυχθούν. Σε εκείνες του περασμένου Νοεμβρίου, στις οποίες υπερίσχυσε ο Μπερσάνι, ο Ρέντσι είχε λάβει 38% των προτιμήσεων των υποστηρικτών του PD που συμμετείχαν στην διαδικασία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπερσάνι είναι πιθανό να λάβει μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο.

Μέχρι αυτή την στιγμή – δεδομένης της αρνητικής στάσης του Μπέπε Γκρίλο – η προσπάθεια του PD δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας.

 

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook