Οι αντάρτες πήραν σήμερα τον πλήρη έλεγχο της Ράκα, της πρώτης πρωτεύουσας επαρχίας της Συρίας που πέφτει στα χέρια των ανταρτών σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Η πόλη της Ράκα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία βρίσκεται στη βορειοανατολική Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, \”βρίσκεται πλέον εντελώς εκτός του ελέγχου των δυνάμεων του καθεστώτος μετά την παράδοση και των τελευταίων μελών των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών έπειτα από μάχες δύο ημερών\”, δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

\”Η έδρα των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών ήταν το τελευταίο κτίριο που εξακολουθούσε να βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων του καθεστώτος\”, προτού περάσει σήμερα στον έλεγχο των ανταρτών, διευκρίνισε.

\”Είναι η πρώτη πρωτεύουσα επαρχίας που είναι πλέον εκτός του ελέγχου του καθεστώτος\”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Εξάλλου το Συριακό Παρατηρητήριο εκφράζει σε ανακοίνωσή του ανησυχία όσον αφορά την τύχη \”εκατοντάδων\” μελών φιλοκαθεστωτικών πολιτοφυλακών και μελών των κυβερνητικών στρατευμάτων, τα οποία παραδόθηκαν στους αντάρτες όταν αυτοί πήραν τον έλεγχο της έδρας των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και αυτής των πολιτικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ράκα.

Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περίπου 20 κυανόκρανοι κρατούνται από περίπου 30 ένοπλους μαχητές στα Υψίπεδα του Γκολάν στα σύνορα μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ και ότι έστειλε μια ομάδα για την επίλυση της κατάστασης.

\”Οι παρατηρητές του ΟΗΕ βρισκόντουσαν σε μια τακτική αποστολή εφοδιασμού και τους σταμάτησαν σήμερα κοντά στο Φυλάκιο Παρατήρησης 58, το οποίο υπέστη ζημιά και εκκενώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο έπειτα από σφοδρή μάχη που σημειώθηκε πολύ κοντά σε αυτό, στο Αλ Τζάμλα\”, αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την έδρα του στην Νέα Υόρκη.

Με την ανακοίνωσή του αυτή ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε βίντεο στο YouTube που φέρεται ότι δείχνει Σύρους αντάρτες οι οποίοι έχουν κατασχέσει τα οχήματα αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ και κρατούν παρατηρητές του διεθνούς οργανισμού.

Στο βίντεο ένας άνδρας ο οποίος δηλώνει ότι ανήκει στην ταξιαρχία των \”Μαρτύρων του Γιάρμουκ\” σημειώνει ότι δεν θα επιτρέψουν στην αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ να συνεχίσει την πορεία της αν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν αποσυρθούν από το χωριό Τζάμλα.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία έχει επεκταθεί και στην περιοχή των Υψιπέδων του Γκολάν.

Το Ισραήλ προειδοποίησε την Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν μπορεί να αναμένει από αυτό να μείνει \”αδρανές\” την ώρα που ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία περνάει τα σύνορά της, ενώ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κατηγόρησε τις ένοπλες ομάδες ότι υπονομεύουν την ασφάλεια ανάμεσα στα κράτη πολεμώντας στα Υψώματα του Γκολάν.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook