Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση ύψους 2,8 δισ. ευρώ είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχε με την τρόικα και τον πρωθυπουργό, διαψεύδοντας ότι υπάρχει εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα.

Καθησυχαστική δήλωση ότι η «κυβέρνηση θα είναι εμπρόθεσμη στους στόχους της για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου» προχώρησε και άλλο κυβερνητικό στέλεχος, την ώρα που η τρόικα φέρεται να έχει ενστάσεις για τη κινητικότητα στο Δημόσιο, τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Άλλωστε την ύπαρξη αγκαθιών επιβεβαιώνει και η παράταση της παραμονής της στην Αθήνα, ενώ και η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν φαίνεται να πραγματοποιείται την Πέμπτη, αλλά όταν θα ολοκληρώσουν τον κύκλο επαφών τους με τους υπουργούς.

Ειδικότερα, εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το Μαξίμου διέψευσε εικασίες για εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα με αφορμή τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επιβεβαιώνοντας όμως ότι βασικό θέμα της ατζέντας είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο.

«Νομίζω ότι θα την πάρουμε (την δόση του Μαρτίου)... όχι δεν υπάρχει εμπλοκή» είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ενημέρωσε για τις συζητήσεις που είχε το πρωί με την τρόικα.

«Ακόμα τα θέματα είναι ανοιχτά και θα μείνουν ανοιχτά μέχρι που θα τα κλείσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Βάσει του μνημονίου η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2013, ενώ προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου είναι η παρουσίαση αναλυτικών οργανογραμμάτων που θα περιγράφουν τις θέσεις που θα καταργηθούν (υπουργεία, οργανισμοί), πόσοι από τους υπαλλήλους θα απομακρυνθούν οριστικά από το Δημόσιο και πότε αυτό θα υλοποιηθεί (πρόοδος ανά τρίμηνο).

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο των 25.000 και ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την δόση του Μαρτίου.

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει αυτή τη στιγμή το staffing plan και θα είναι εμπρόθεσμη στους στόχους της για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου» είπε.

«Με τις συνταξιοδοτήσεις σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις, την απομάκρυνση των επίορκων, όσων έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά (πτυχία) και όσων δεν εμφανίζονται για μεγάλα διαστήματα στην εργασία τους θα επιτευχθεί ο στόχος των 25.000» εξήγησε ο ίδιος.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή της με τον κ. Στουρνάρα, η τρόικα έθεσε μετ' επιτάσεως το θέμα της απομάκρυνσης των 7.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

 

in.gr