«Η μεταπολίτευση που σφράγισε ο Καραμανλής άλλαξε τον πολιτικό πολιτισμό», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι τώρα καθίστανται καλύτερα αντιληπτές, οι δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην πρώτη και στη δεύτερη φάση της πρωθυπουργίας του αλλά και η προσήλωσή του στην Ευρώπη και τη δημοσιονομική πειθαρχία «που η ιστορική αλήθεια επιβάλλει να πούμε ότι καταγράφτηκε στα δεδομένα τόσο του 1963 όσο και του 1980, δηλαδή κατά τις δύο αποχωρήσεις του από το αξίωμα του Πρωθυπουργού».

Τόνισε ότι οι τρεις βασικές ιστορικές εξελίξεις που συνδέονται με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, είναι η δημοκρατική μετάβαση του 1974, η οριστική επίλυση του πολιτειακού και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ούτε ο παλαιοκομματικός κρατισμός, ούτε τα φαινόμενα συντεχνιασμού, ούτε οι αθέμιτες σχέσεις πολιτικής και οικονομίας, ούτε η δημαγωγία, ο λαϊκισμός και το δόγμα της εύκολης ανέλιξης, μπορούν να μετατρέψουν σε αρνητικό το ιστορικό ισοζύγιο της μεταπολίτευσης στη θεμελίωση της οποίας ήταν καταλυτικός ο ρόλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ανέφερε ότι «άλλο η πολιτική σύγκρουση και άλλο να βλέπεις τον πολιτικό σου αντίπαλο ως εσωτερικό εχθρό». «Η κρίση», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, «υποβάθμισε την πολιτική αντιπαράθεση καθώς χάθηκε το μέτρο και εκδηλώθηκε μια αντιμονημονιακή έφοδος». «Εμείς ωστόσο», επισήμανε, «δεν επιλέξαμε το δρόμο του λαϊκισμού και της δημαγωγίας».

Κατέληξε λέγοντας, «είμαι βέβαιος ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μας έλεγε σήμερα πως είναι κοινή υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να διασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και πολιτικού πολιτισμού, ως μια από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της πατρίδας μας, μέσα σε συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook