Ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού, Cristobal Montoro δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος το έλλειμμα του 2012 να υπερβεί το 6,7% του ΑΕΠ, που είναι η εκτίμηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον προηγούμενο μήνα.

«Εάν δεν είναι 6,7%, θα είναι χαμηλότερα», δήλωσε ο Montoro σε συνέντευξή του στο ισπανικό κρατικό δίκτυο TVE. Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy αποκάλυψε τα στοιχεία για το έλλειμμα στα τέλη Φεβρουαρίου, υποδηλώνοντας ότι τα επώδυνα μέτρα λιτότητας αποδίδουν αποτελέσματα. Τα στοιχεία έρχονται σε σύγκριση με το έλλειμμα 8,96% το 2011, αλλά είναι υψηλότερα από το στόχο 6,3% που είχε δεσμευτεί στην ΕΕ ότι θα πετύχει.

Μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση έχει μειώσει τα φορολογικά εισοδήματα και έχει αυξήσει τις δαπάνες για επιδόματα ανεργίας , καθιστώντας δύσκολο για τη Μαδρίτη να πετύχει το στόχο για μείωση του ελλείμματος σε κάτω από 3% μέχρι το 2014. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες τρόπους για να παρατείνει αυτή την προθεσμία.

Η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4% το 2012 καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων μετά από την άνθισή της για μια δεκαετία, και τις βαθιές περικοπές στον προϋπολογισμό.

Ο Montoro δήλωσε επίσης πως ελπίζει ότι το 2013 θα ήταν το τελευταίο έτος της κρίσης, και ότι η οικονομία θα ανακάμψει από το 2014.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook