Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται σήμερα Πέμπτη να διατηρήσει σε σταθερά επίπεδα τα βασικά επιτόκια δανεισμού της, τηρώντας στάση αναμονής για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

 Παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού και την ύφεση, η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο που είναι στο 0,75% ούτε να ενεργοποιήσει κάποιο νέο μηχανισμό στήριξης των οικονομιών.

Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, όπως η αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό ρεκόρ 11,9% τον Ιανουάριο, η αύξηση των καταγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια, καθώς και η σημαντική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος τον Μάρτιο και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, ενισχύουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο κοντινό μέλλον.

Αν και οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές δεν αναμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση, ορισμένοι περιμένουν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει θα αφήσει υπονοούμενα για μελλοντική μείωση του επιτοκίου.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι νεώτερες εκτιμήσεις των αναλυτών της τράπεζας για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, που πιθανότατα θα είναι χειρότερες των προηγούμενων.

Τον Σεπτέμβριο οι αναλυτές της ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2012 από 0,2% έως και 0,6% ενώ για φέτος στην καλύτερη περίπτωση έβλεπαν ανάπτυξη 1,4% και στη χειρότερη ύφεση 0,4%.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook