Ο Νικολάς Μαντούρο, προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, γεννήθηκε στο Καράκας το 1962 και ξεκίνησε να εργάζεται ως οδηγός λεωφορείων.

Τώρα κρατά τα ηνία της Βενεζουέλας, καθώς ο Τσάβες λίγο πριν αναχωρήσει για την Κούβα για χειρουργική επέμβαση τον έχρισε διάδοχό του, καλώντας τους ψηφοφόρους του να τον στηρίξουν.

«Σας το ζητώ μέσα από την καρδιά μου. Είναι ένας από τους νέους ηγέτες με τη μεγαλύτερη ικανότητα να συνεχίσει, αν εγώ δεν μπορώ» είπε ο Τσάβες στις αρχές Δεκεμβρίου στο λαό του, κουνώντας ένα αντίγραφο από το Σύνταγμα της Βενεζουέλας.

Ο Μαντούρο αναρριχήθηκε γρήγορα στα υψηλά αξιώματα και σύντομα έγινε μέλος του κύκλου του Ούγκο Τσάβες. Ήταν αντιπρόεδρος της χώρας από τον Οκτώβριο του 2012 και υπουργός Εξωτερικών από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του Ούγκο Τσάβες στους επικριτές του Μαντούρο: «Η μπουρζουαζία κοροϊδεύει τον Νικολάς Μαντούρο επειδή ήταν οδηγός λεωφορείου. Δείτε, όμως τώρα που βρίσκεται».

Ο 50χρονος Μαντούρο εμφανιζόταν πάντα στην πρώτη γραμμή στις συνεντεύξεις Τύπου του Τσάβες και ταξίδεψε πολλές φορές στην Κούβα μαζί με τον Τσάβες, όταν υποβλήθηκε στη θεραπεία για τον καρκίνο.

«Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους υπουργούς που βρίσκονται πολύ κοντά στον Τσάβες» δήλωσε ένας πολιτικός αναλυτής στο CNN.

Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Μαντούρο χαρακτηρίστηκε κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας, καθώς οι δεσμοί της Βενεζουέλας με την Κούβα αυξήθηκαν, όπως και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε σφοδρός επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ προς την Βενεζουέλα.

Χαρακτηριστικά δείγματα γραφής του είναι η στήριξη στον Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη και οι ρεαλιστικές και εποικοδομητικές προσεγγίσεις με την Κολομβία.

Ωστόσο, στις αρχές του 2012 ο Νικολάς Μαντούρο επικρίθηκε για τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό των πολιτικών της αντιπολίτευσης «συκιές» και αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγνώμη στην ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Το Σύνταγμα της Βενεζουέλας προβλέπει ανάληψη προσωρινής προεδρίας από τον εκπρόσωπο της Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Ντιοσντάντο Καμπέλο , όμως όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο Ούγκο Τσάβες είχε καταστήσει σαφές ποιος ήθελε να συνεχίσει το έργο του και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Νικολάς Μαντούρο.

Ο Μαντούρο στις εκλογές που θα γίνουν σε 30 ημέρες στη Βενεζουέλα θα αντιμετωπίσει τον κυβερνήτη της επαρχίας Μιράντα, Ενρίκε Καπρίλες, τον οποίο επέλεξαν ομόφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να θέσει υποψηφιότητα. Ο Καπρίλες έχασε από τον Τσάβες στις εκλογές του περασμένου έτους.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook