Με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Αντιδήμαρχος Χανίων, Χρυσούλα Χατζηδάκη, αρμόδια σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας και Παιδείας, απευθύνει το παρακάτω μήνυμα:

“Ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών αλλά και αφετηρίας για νέους στόχους με σκοπό την ουσιαστική κατοχύρωση και διατήρηση της Ισότητας των δύο φύλων, η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Παρά το ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει πολλά με τους επίμονους αγώνες τους για ισοτιμία και δημοκρατία στην κοινωνική συμμετοχή, για ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην πολιτική, στην οικογενειακή ζωή, οι γυναίκες διεκδικούν ακόμη περισσότερα στη σύγχρονη κοινωνία και ο αγώνας τους για τη διεκδίκηση της ισότιμης μεταχείρισης και της ισότιμης συμμετοχής τους στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι διαρκής.

Η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την προώθηση πολιτικών στο θέμα της Ισότητας των Φύλων, έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια σειρά δράσεων όπως:

1) Έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες
2) Έχει συστήσει Υπηρεσιακή Μονάδα άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) τους και
3) Έχει συγκροτήσει Δημοτική Επιτροπής Ισότητας.

Ακόμη έχει προχωρήσει:

(α) στη δικτύωση και συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
(β) στην ανάπτυξη νέων δομών στα Χανιά, όπως ο Ξενώνας Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, με στόχο την αρωγή των θυμάτων βίας και την πρόληψη της βίας (με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα).
(γ) στην ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (ΑμεΑ, ΡΟΜΑ, φυλακισμένες και αποφυλακισμένες κ.α.), σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, μη κυβερνητικές και γυναικείες οργανώσεις.
(δ) στην υλοποίηση προγραμμάτων (π.χ. ΤΟΠΕΚΟ) για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση και την πρόληψη/αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.
(ε) στην πραγματοποίηση ημερίδων και δράσεων με στόχο την ανάδειξη του γυναικείου ρόλου σε τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Ως Δήμος Χανίων αναγνωρίζουμε την σημαντική προσφορά της γυναίκας στην ανάπτυξη και την ευημερία της σύγχρονης κοινωνίας. Αναγνωρίζουμε και τιμούμε τον πολυδιάστατο ρόλο της, στον οποίο ανταποκρίνεται με δυναμισμό αλλά και με μεγάλη επιτυχία.
Δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε, θεωρούμε τέλος, ότι η Πολιτεία, οφείλει να επικαιροποιήσει τις αρχές της αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης και να στηρίξει τις γυναίκες με ήδη οξυνόμενα προβλήματα στην οικογένεια, την εργασία, τις γυναίκες με χαμηλότερα εισοδήματα που πλήττονται από την ανεργία, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, τη μόρφωση στα πολιτικά δρώμενα και την ευημερία ώστε η γυναίκα να συνεχίσει να αποτελεί το υγιές στήριγμα και πρότυπο στην οικογένεια”.

«Ο θεσμικός ρόλος της γυναίκας στο ζευγάρι,  στην οικογένεια και στην κοινωνία, χθες και σήμερα»

Υπενθυμίζεται ότι με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Ο θεσμικός ρόλος της γυναίκας στο ζευγάρι, στην οικογένεια και στην κοινωνία, χθες και σήμερα», αύριο Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013 και ώρα 6-8 μ.μ. στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών “Πρόληψη: Πρόταση Ζωής”, το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Χανίων. Ομιλήτρια θα είναι η κα Ζωή Νιάρχου, Ψυχολόγος (ΑΠΘ)/Ψυχοθεραπεύτρια/Φαινομενολογική και υπαρξιακή ανάλυση και Ψυχοθεραπεία

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook