Την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ προκάλεσε η αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, κατά την οποία 132 χρήστες ναρκωτικών μεταφέρθηκαν από διάφορα σημεία της Αττικής στο κέντρο κράτησης της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα, μόλις μία ημέρα μάλιστα μετά την ψήφιση στη Βουλή του νόμου για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των εξαρτημένων ατόμων.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι τα 132 άτομα «έχρηζαν βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης» και στην Αμυγδαλέζα «τους χορηγήθηκαν σάντουιτς, ζεστή σούπα και φιάλες με νερό». Η ίδια ανακοίνωση προειδοποιεί ότι «οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν με σκοπό την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας».

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα, κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια να δώσει εξηγήσεις και προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί σχετική επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή.

«Λίγη ώρα μετά την συναινετική υπερψήφιση από την Βουλή ενός νέου νόμου που αποτελεί στροφή από την μέχρι τώρα κατασταλτική αντίληψη για τους χρήστες τοξικοεξαρτησιακών ουσιών στην κατοχύρωση του δικαιώματος στην θεραπεία των χρηστών, η Αστυνομία εξαπέλυσε επιχείρηση «περισυλλογής» χρηστών και μεταφοράς τους στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας.

»Η επιχείρηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων ως ασθενών, παραβιάζει τα δικαιώματα τους και τους στιγματίζει κοινωνικά ως παραβατικά στοιχεία. Ο εκ των υστέρων ισχυρισμός ότι αυτό έγινε προς βοήθεια τους, στερείται επιχειρημάτων καθώς αγνοήθηκε πλήρως ο αρμόδιος γι΄ αυτό Οργανισμός, που είναι ο ΟΚΑΝΑ» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.
Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), δηλώνει απόλυτα αντίθετος «σε κάθε είδους εξαναγκασμό και σε οποιεσδήποτε πρακτικές αναγκαστικής συγκέντρωσης ατόμων και καταγραφής τους σε οποιαδήποτε ομάδα πληθυσμού και αν ανήκουν, πόσο μάλλον όταν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που αδυνατούν να ασκήσουν τα στοιχειώδη και αυτονόητα δικαιώματά τους απέναντι στους \’διώκτες\’ ή τους \’σωτήρες\’ τους.»

Παράλληλα, με αφορμή δημοσίευμα για την εν εξελίξει επιχείρηση της αστυνομίας, ο ΟΚΑΝΑ ζητεί εξηγήσεις από τους επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και του Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), που συνεργάζονται με την αστυνομία.

Ο ΟΚΑΝΑ, μεταξύ άλλων, δηλώνει πως «σε μία ευρωπαϊκή χώρα, όπου ισχύουν Σύνταγμα και νόμοι και όπου μόλις χτες ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή Νόμος για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των εξαρτημένων ατόμων, ακριβώς επειδή είναι εξαρτημένα, δεν υπάρχει χώρος για καμία εξήγηση που να δικαιολογεί τη μαζική συγκέντρωση ατόμων.»

Άμεση ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, στην επιχείρηση της αστυνομίας, στο κέντρο της Αθήνας.

«Η ΟΕΝΓΕ πιστεύει πως το ζήτημα των ναρκωτικών αποτελεί βαθύτατο κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να χαραχθεί εθνική στρατηγική, στην οποία καμία θέση δεν έχουν οι δυνάμεις καταστολής» αναφέρει ο Δ.Βαρνάβας και ζητά να σταματήσει η «επιχείρηση – σκούπα» και να ενισχυθούν οι δομές απεξάρτησης με προσωπικό, υποδομές και πόρους.

Κατηγορηματικά αντίθετο, και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «τιμωρητική πολιτική», ενώ προσθέτει πως «η αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων γίνεται κουρελόχαρτο στην Ελλάδα της κρίσης».

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του, το ΚΕΘΕΑ, «ενέργειες όπως αυτή, που υιοθετούνται με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις, το σύνταγμα και το νόμο και οδηγούν την κοινωνία μας σε αδιέξοδο.»

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook