Η άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών είναι μεγαλύτερη απ\’ ό,τι έχουμε δει τα τελευταία 11.300 χρόνια, αναφέρουν επιστήμονες σε μια έρευνα που δημοσιεύεται.

Οι θερμοκρασίες δεν είχαν αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο τώρα στα 11.300 χρόνια που μελέτησαν οι αμερικανοί επιστήμονες και τα κλιματικά μοντέλα έδειξαν πως ως το τέλος αυτού του αιώνα, οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι υψηλότερες απ\’ ό,τι ήταν οποτεδήποτε άλλοτε μετά την τελευταία περίοδο των παγετώνων, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Science.

Τα δεδομένα τους -τα οποία συγκεντρώθηκαν από μελέτες παγετώνων, απολιθωμάτων και των ωκεανών- αφορούσαν μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο από τα 1.500 χρόνια που είχαν εξεταστεί προηγουμένως.

Η έρευνα, με επκεφαλής τον Σον Μάρκοτ του Πολιτειακού Πανεπιστημπιου του Όρεγκον, προκάλεσε ανησυχίες για το πώς και το αν οι άνθρωποι και άλλα είδη θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στην ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας.

«Εμείς και άλλα έμβια όντα μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε βραδύτερες αλλαγές», δήλωσε προς τους New York Times ο Μάικλ Μαν, κλιματολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας. «Το πολύ ανησυχητικό είναι η άνευ προηγουμένου ταχύτητα με την οποία αλλάζουμε το κλίμα».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook