Ενισχύονται οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή πως από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Φεβρουαρίου, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2012, προκύπτει αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,1%, έναντι αύξησης 2,1%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Φεβρουάριο 2013, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2013, παρουσίασε μείωση 1,6%, έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2012 – Φεβρουαρίου 2013, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2011 – Φεβρουαρίου 2012, παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι αύξησης 2,9%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,6% το μήνα Φεβρουάριο 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2013, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

Από τις μειώσεις των δεικτών:

Κατά 0,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα κρέατα γενικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα λαχανικά νωπά.

Κατά 18,8% της ομάδας « Ένδυση και υπόδηση», λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.

Κατά 3,7% της ομάδας « Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων.

Κατά 0,3% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραιατρικών υπηρεσιών.

Κατά 0,6% της ομάδας « Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία και στα ξενοδοχεία.

Κατά 1,3% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των ειδών ταξιδιού-λοιπών προσωπικών ειδών, εξαιτίας των γενικών χειμερινών εκπτώσεων και των ειδών ατομικής φροντίδας και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

Από τις αυξήσεις των δεικτών

Κατά 0,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

Κατά 0,4% της ομάδας « Στέγαση», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.

Κατά 1,0% της ομάδας « Μεταφορές», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στα εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των αυτοκινήτων.

Σημειώνεται ότι η μεταβολή της ομάδας «Μεταφορές» παρέμεινε μηδενική, διότι οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτων και των τιμών των αεροπλάνων αντισταθμίσθηκαν από τις μειώσεις των τιμών στα αυτοκίνητα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook