Ανάκαμψη θα παρουσιάσει η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα εφέτος σε μια κατά τα άλλα επίπεδη ευρωπαϊκή αγορά λόγω του αρνητικού κλίματος στην οικονομία, εκτιμούν στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας.

Η επιθυμία για καλοκαιρινές διακοπές πιο κοντά στην πατρίδα τους για τους ευρωπαίους τουρίστες που έχουν επίγνωση του κόστους, συμβάλλει στην αναθέρμανση της τουριστικής ζήτησης για τη χώρα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Reuters.

O Ντέρτε Νόρντμπεκ του ινστιτούτου έρευνας της αγοράς Gfk, στην έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου για τον τουρισμό, τόνισε ότι οι κρατήσεις για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, αυξήθηκαν κατά 10%.

Τα έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό, η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος για τη χώρα, μειώθηκαν κατά 4,6% στα 9,89 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Οι αφίξεις από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Ελλάδας, μειώθηκαν κατά περίπου 20%, εν μέρει εξαιτίας των φόβων των γερμανών τουριστών για αρνητικό κλίμα εναντίον τους στη χώρα εξαιτίας των απαιτήσεων του Βερολίνου από την Αθήνα για σκληρή λιτότητα, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το υπ\’ αριθμόν 4 ταξιδιωτικό γραφείο της Γερμανίας, Αlltours, οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα είχαν αυξηθεί φέτος κατά 30% μέχρι τις 5 Μαρτίου, πράγμα που αποτελεί καλό οιωνό για τη χώρα.

«Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει την κρίση τα τελευταία δύο χρόνια και βρίσκει πάλι την καλύτερή της φόρμα», δήλωσε ο Βίλι Φερχούφεν, δευθύνων σύμβουλος της Alltours.

Αύξηση κρατήσεων

Ο κ. Φερχούφεν δήλωσε ότι το γραφείο βλέπει αύξηση των κρατήσεων κυρίως από σταθερούς πελάτες οι οποίοι είχαν προτιμήσει άλλους προορισμούς αντί της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο της Ευρώπης, η TUI Travel, προβλέπει επίσης επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα, με τις κρατήσεις στο γραφείο της Γερμανίας να έχουν αυξηθεί κατά 4%. Εκπρόσωπος της TUI δήλωσε ότι και οι κρατήσεις από τη Βρετανία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εγκαινίασε την εμπορική έκθεση ΙΤΒ εφέτος, κάλεσε τους επισκέπτες της έκθεσης να επισκεφτούν χώρες της εΕρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, για να βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η τουριστική βιομηχανία, η οποία πέρυσι αποτιμήθηκε στο 1,15 τρισ. δολάρια, αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση από 3% ως 4% το 2013, ωθούμενη από μια αύξηση κατά 6% και άνω της τουριστικής κίνησης στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Ο UNWTO προβλέπει ότι η τουριστική κίνηση στην Ευρώπη, υπ\’ αριθμόν ένα τουριστικό προορισμό, θα αυξηθεί μόνο κατά 2% έως 3%, συνεπεία της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους και της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή τουριστική ένωση της Γερμανίας, BTW, προβλέπει αύξηση μόλις 1% με 2% εξαιτίας της αβέβαιης οικονομικής κατάστασης.

«Εάν η έξασθενημένη οικονομία αρχίσει να επηρεάζει σοβαρά την αγορά εργασίας και την εγχώρια ζήτηση τότε αυτό θα έχει αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία», δήλωσε ο πρόεδρος του UNWTO Μίκαελ Φρέντσελ.

Το εθνικό τουριστικό συμβούλιο της Γερμανίας, δια του προέδρου του Κλάους Λέπλε, προειδοποίησε ωστόσο ότι «η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους απέχουν ακόμα πολύ από την επίλυσή τους».

Οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Ρωσία θα συνεχίσουν να αποτελούν το μεγαλύτερο μοχλό ανάπτυξης του διεθνούς τουρισμού, δήλωσε ο Ρολφ Φράιταγκ, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων στον τομέα του τουρισμού ΙΡΚ.

Σύμφωνα με τον UNWTO, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να καταγράψει εφέτος τη μεγαλύτερη αύξηση της τουριστικής κίνησης, κατά 5% με 6%, με δεύτερη την Αφρική, όπου οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν εφέτος κατά 4% με 6%.

Πέρυσι, οι αναδυόμενες οικονομίες προσήλκυσαν 4,1% περισσότερους τουρίστες, ενώ οι αναπτυγμένες δέχθηκαν 3,6% περισσότερους ταξιδιώτες, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook