Συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα είχε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών -που την Κυριακή θα συνεχίσει τις επαφές με την τρόικα- εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης εκτιμώντας πως θα υπάρξει συμφωνία, αφού «πάντα υπάρχει λύση για όλα».

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε -από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας- ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας. Έσπευσε, όμως, να σημειώσει ότι η η χώρα βγήκε από την Εντατική, αλλά όχι από το νοσοκομείο».

Αναφερόμενος στη δέσμευση του πρωθυπουργού, ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε απόλυτα, λέγοντας πως υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και οι αποκρατικοποιήσεις.

Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας, διαβεβαίωσε ο Αντ.Σαμαράς

Στην αρχή της συνάντησης παραβρέθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, με τον οποίο εξετάστηκε η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου διεξήχθη εν μέσω της πυρετώδους διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης της πορείας του οικονομικού προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι των ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ παρέτειναν την παραμονή τους στην Αθήνα για μία εβδομάδα.
Το γεγονός ότι το κλιμάκιο της τρόικας αποφάσισε να παραμείνει στην Ελλάδα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για εμπλοκές στις συζητήσεις σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στο Δημόσιο και τη μείωση φόρων. Επιπλέον, πυρετωδώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη πενταμερής (ΤτΕ, υπουργείο Ανάπτυξης, υπουργείο Οικονομικών, Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τρόικα) συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα δάνεια των νοικοκυριών. Η τρόικα εμφανίζεται να εκφράζει επιφυλάξεις κυρίως για τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα δημιουργηθούν για τις τράπεζες και γι\’ αυτό οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, την Παρασκευή η τρόικα είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και λίγο αργότερα πηγή του υπουργείου Εργασίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη Πέμπτη αλλά αναβλήθηκε, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook