Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων έχει θέσει ως πρωταρχική ανάγκη την αλλαγή των δεδομένων στο χώρο του Πρωτογενούς Τομέα στη περιοχή.

Η ουσιαστική παρέμβαση στον συγκεκριμένο, ζωτικό χώρο, αποτελεί βασικό ζητούμενο για τη Δημοτική Αρχή, αλλά κυρίως για τη τοπική κοινωνία και για τη δυνατότητα της να επιβιώσει στις πρωτόγνωρες συνθήκες που όλοι βιώνουμε.

Μετά από σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων ενημέρωσης με πρωτοβουλία του Δήμου, συμμετοχή επιστημονικών συνεργατών και θετικότατη ανταπόκριση των κτηνοτρόφων, προέκυψε η δημιουργία Ομάδας Κνητοτρόφων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο τη Τετάρτη στις 6 Μαρτίου 2013.

Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 17 κτηνοτρόφοι, ενώ η ερχόμενη Πέμπτη 14-3-2013 έχει ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή και άλλων στο νέο εταιρικό σχήμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου:

H διάθεσή τους να ενώσουν τις δυνάμεις και την αγωνία τους για το μέλλον της κτηνοτροφίας στο Τόπο μας, καθιστά αυτονόητη την ευθύνη μας για τη στήριξη της συγκεκριμένης ομάδας με κάθε δυνατό τρόπο.

Ευελπιστούμε ότι μια περιοχή με σπουδαία παράδοση στη παραγωγή ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων και στην οποία δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι, ίσως, νέοι κτηνοτρόφοι στη περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη κτηνοτροφία στη Κρήτη.


Το θολό νομικό πλαίσιο και η έλλειψη πολιτικής βούλησης του κεντρικού κράτους να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης του Πρωτογενή τομέα, δε θα σταματήσει τη προσπάθεια μας να υπηρετήσουμε τον πραγματικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Τον ρόλο της ουσιαστικής παρέμβασης και εξυπηρέτησης των πραγματικών κοινωνικών αναγκών.