Σε… καραντίνα μπαίνουν πλέον οι Έλληνες ασθενείς πριν εισαχθούν σε νοσοκομεία της Ολλανδίας, της Γερμανίας και των Σκανδιναβικών χωρών! Ο λόγος; Θεωρούνται εν δυνάμει εστίες τεσσάρων πολυανθεκτικών μικροβίων, της ψευδομονάδας, του acinetocacter, της κλεμπσιέλας και του εντερόκοκκου –πρόκειται για αυτά που προκαλούν την πλειοψηφία των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα- που συνεπώς απειλούν να «μολύνουν» και το υγειονομικό σύστημα της Ευρώπης.

Αυτό προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η οποία εξεδόθη με αφορμή την μεθαυριανή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που φέτος είναι αφιερωμένη στη Μικροβιακή Αντοχή στα Αντιβιοτικά.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου η πανανθεκτική Klebsiella έχει πλέον σε μεγάλη έκταση εγκατασταθεί στα ελληνικά νοσοκομεία, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Ενώ διόλου δεν φαίνεται να υστερούν και τα άλλα μικρόβια, καθώς όπως τονίζεται «έως και το 80% των μικροβίων, που απομονώνονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα ελληνικά νοσοκομεία, είναι ανθεκτικά σχεδόν σε όλες τις ομάδες αντιβιοτικών».

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί συστήνουν μετ’ επιτάσεως τον δραστικό περιορισμό σε ό,τι αφορά τη χρήση των αντιβιοτικών, ωστόσο μιλούν σε ώτα μη ακουόντων: στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Έλληνες, οι λάτρεις των αντιβιοτικών….
Σύμφωνα με έρευνα του νοσοκομείου «Αττικόν» που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο επιστημονικό περιοδικό «Εurosurveillance», οι Έλληνες είναι οι πλέον «εθισμένοι» στα αντιβιοτικά. Στο πλαίσιο της έρευνας, ομάδα εθελοντών ακολουθώντας τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων της Δ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής, επισκέφθηκε 174 φαρμακεία της Αττικής. Ως πελάτες ζητούσαν να αγοράσουν είτε ένα κοινό αντιβιοτικό ευρέος φάσματος (αμοξικιλλίνη) είτε ένα πιο ισχυρό (σιπροφλοξασίνη), χωρίς να διαθέτουν την αναγκαία ιατρική συνταγή. Ωστόσο, αυτό ουδόλως αποδείχθηκε εμπόδιο, καθώς το 53% των φαρμακοποιών έδινε τα αντιβιοτικά χωρίς καμία παρατήρηση ή αντίρρηση.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι το 85% των Ελλήνων παιδιάτρων συνταγογραφεί αντιβιοτικά στους μικρούς ασθενείς, ακόμη και όταν εκείνοι δεν το έχουν ανάγκη, κάνοντας το χατήρι των γονιών – πελατών τους.

Τέλος, ο φαύλος κύκλος ολοκληρώνεται με την υπερχορήγηση αντιβιοτικών και στα νοσοκομεία. Υπό την πίεση μιας ενδεχόμενης βαριάς λοίμωξης που θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή του ασθενούς, οι γιατροί χορηγούν με μεγάλη συχνότητα πιο δυνατά αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να τα «καίνε», δηλαδή να τα αχρηστεύουν και να μην έχουν βέλη στη φαρέτρα τους για τυχόν ισχυρότερη λοίμωξη.

protothema.gr