Ο αρχικά εύκολος περίπατος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξελίσσεται τελικά σε μαραθώνιο, με τα ζητήματα που προέκυψαν όχι μόνο να «κρατούν» το κλιμάκιο και την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αλλά και να οδηγούν την κυβέρνηση στην εγκατάλειψη αιτημάτων που μέχρι χθες φαίνονταν ώριμα προς συζήτηση.

Οι πενιχρές επιδόσεις των εσόδων στο δίμηνο του έτους πέταξαν αυτομάτως έξω από την ατζέντα το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι καθυστερήσεις στην απομάκρυνση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων «τορπιλίζουν» το σχέδιο της διαθεσιμότητας, ενώ τα γενναιόδωρα, όπως χαρακτηρίστηκαν κίνητρα, πάγωσαν τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Σημαντικές, δε, υπήρξαν και οι ενστάσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την αγορά, αλλά και την πορεία αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν αποκλείεται έτσι, στην περίπτωση που τα υπουργεία δεν κατορθώσουν να κλείσουν από μόνα τους τα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα, τα εκκρεμή ζητήματα να παραπεμφθούν για άλλη μία φορά στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβερνητική συνοχή. Από την άλλη πλευρά τυχόν σπάσιμο της διαπραγμάτευσης θέτει σε περιπέτειες τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, κάτι που ωστόσο δεν χαρακτηρίζεται και τόσο πιθανό από το διεθνές περιβάλλον, που από καιρό έχει προεξοφλήσει την καταβολή της. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, εκτός από την αντιπολίτευση έχουν πληθύνει και φωνές μέσα από την κυβέρνηση, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ήρθε ο καιρός να λεχθεί και κανένα «όχι» στην τρόικα.

ΠΟΥ «ΣΤΡΑΒΩΣΕ» ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Το βασικότερο «αγκάθι» έχει βεβαίως να κάνει με το σχέδιο της διαθεσιμότητας, όπου η τρόικα δεν αρκείται σε μετακινήσεις αλλά απαιτεί αποχωρήσεις στο Δημόσιο και σε κάθε περίπτωση εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί για σήμερα Κυριακή του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και του κλιμακίου, όπου θα έχουν εν τω μεταξύ δοθεί τα νέα στοιχεία τόσο στην τρόικα όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Χαρακτηριστικό των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης είναι ότι η τρόικα απείλησε την κυβέρνηση ακόμη και με μη καταβολή της δόσης, με τον κ. Ματίας Μορς να αναφέρει στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη ότι «δεν πιάνετε το ορόσημο των προαπαιτούμενων του Μαρτίου για το σχέδιο αποχωρήσεων, άρα δεν μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τη δόση». Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν συγκεκριμένο αριθμό όχι μόνο για όσους ενταχθούν στο σχέδιο διαθεσιμότητας, αλλά και για το πόσοι από αυτούς τελικά θα αποχωρήσουν. Τον αριθμό μάλιστα των αποχωρήσεων ζητείται να καθορίσει η ίδια η κυβέρνηση. Σχετικά με τη μίνι διαμάχη που προέκυψε μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφορικά με τους 7.000 επίορκους υπαλλήλους, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι πρόκειται για περιπτώσεις πειθαρχικά ελεγκτέες και σημειώνει ότι δεν συνεπάγεται ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς θα οδηγηθούν στην απόλυση.

Ο ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Αρνητική εμφανίζεται η τρόικα και στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, μετά μάλιστα και τις επιδόσεις των εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους. Σε διερευνητικό αίτημα από το υπουργείο Οικονομικών το κλιμάκιο απάντησε ότι εφόσον εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι αυτοί θα μπορούσαν να ενισχύσουν απευθείας τους οικονομικά ασθενέστερους και όχι να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ΦΠΑ.

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Γενναιόδωρη χαρακτηρίζεται και η ρύθμιση για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που προβλέπει τετραετή περίοδο χάριτος με πληρωμή μόνο τόκων και επιτόκιο 1,5%, με τις ενστάσεις να εκφράζονται όχι μόνο από την τρόικα αλλά και από τις τράπεζες. Ειδικότερα, ύστερα από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής προέκυψαν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και πιστωτικών ιδρυμάτων για το κόστος εφαρμογής του μέτρου. Το υπουργείο εκτιμά ότι το κενό που θα υπάρξει στους ισολογισμούς των τραπεζών δεν θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες εκτοξεύουν το ποσό αυτό στα 3 δισ. ευρώ!

Υποχωρήσεις με σημαντικούς αστερίσκους

Οι μοναδικές υποχωρήσεις αλλά και αυτές με σημαντικούς αστερίσκους αφορούν το ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Και οι δύο οι πλευρές, ενώ συγκλίνουν στην αναγκαιότητα μίας νέας ρύθμισης καθώς και στην ενιαία αντιμετώπιση με κοινό μηχανισμό είσπραξης για ασφαλιστικές οφειλές και φόρους, εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το περιεχόμενο της ρύθμισης. Για τα μεν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο η τρόικα ζητεί να εξαιρούνται από τη ρύθμιση οι ασυνεπείς οφειλέτες αλλά και να διακρίνονται οι οφειλές ανάλογα με την προέλευση του φόρου. Για παράδειγμα, ελαστικότερη αντιμετώπιση ζητείται να υπάρχει για όσους επικαλούνται αδυναμία εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε αντίθεση με οφειλές που προέρχονται από παρακρατούμενους φόρους (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.λπ.). Ανοικτός παραμένει και ο αριθμός των δόσεων, με την τρόικα να ζητεί να είναι ενιαίος τόσο για τα χρέη προς το Δημόσιο όσο και για τις ασφαλιστικές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ρύθμιση χρεών κατά περίπτωση και δόσεις μέχρι 48. Η αντίστοιχη του υπουργείου Εργασίας προβλέπει μία πάγια μορφή διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων με δόσεις που να ανέρχονται από 18 έως 36 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις υψηλής οφειλής να φθάνει ακόμη και τις 60 δόσεις.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές δεν προβάλλουν καμία ένσταση σχετικά με την καταβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2013, με την κυβερνητική πρόταση να προβλέπει τουλάχιστον πέντε δόσεις λόγω του όγκου των φορολογικών υποχρεώσεων και των συνθηκών ύφεσης.

 

kerdos.gr