Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να παραγάγουν 26 γενιές κλώνων από ένα μόνο ποντίκι, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη μαζική αναπαραγωγή των πολύτιμων ζώων.

Η ομάδα μέχρι στιγμής έχει παραγάγει… 598 ποντίκια που είναι γενετικά αντίγραφα ενός αρχικού σε ένα πείραμα που διαρκεί επτά χρόνια, είπε ο Teruhiko Wakayama του Κέντρου Riken για την Εξελικτική Βιολογία.

«Αυτό είναι μακράν το μεγαλύτερο έργο κλωνοποίησης με χρησιμοποίηση ενός και μόνο θηλαστικού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιάπωνας επιστήμονας.

Αξιόπιστες μέθοδοι για την κλωνοποίηση για ένα εκτεταμένο αριθμό γενεών θα μπορούσαν να αποβούν ιδιαίτερα επωφελείς για τους αγρότες οι οποίοι έχουν, για παράδειγμα, μια αγελάδα που παράγει πολύ γάλα, ή ένα ζώο που αναμένεται να παράγει ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας κρέατος.

Η φυσική αναπαραγωγή δεν εγγυάται ότι οι απόγονοι ενός ζώου θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά ένας κλώνος είναι ένα ακριβές αντίγραφο.

Συνολικά, τα κλωνοποιημένα ποντίκια έχουν κανονικές βιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης και της αναπαραγωγικής ικανότητας. Λεπτομερής γενετική ανάλυση έδειξε περιορισμένη ανωμαλίες και η επανακλωνοποίηση δεν τις αυξάνει.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook