Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έκλεισαν οι σημερινές συνομιλίες του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς στο μόνο για το οποίο συμφώνησαν ήταν στο οτι θα πρέπει να συμφωνήσουν στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Νωρίτερα, η τρόικα στη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι «τα βρίσκει» στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Γύρω στις 4 μετά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο. Στο επίκεντρο, το φλέγον θέμα της μείωσης του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα, οι αποκρατικοποιήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Αlpha, μέσα σε όλα που συζητήθηκαν ήταν και η παράταση της είσπραξης του Ειδικού Τέλους της ΔΕΗ και για το 2013.

Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι τόνισαν την ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ όπως γνωστοποιήθηκε οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη δίωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των δανειστών, «σήμερα δεν καταλήξαμε σε τίποτε. Συνεχίζουμε να αποτιμούμε και εμείς και εκείνοι τις δράσεις».

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, «επιθυμία είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τις επόμενες δύο ημέρες, για να αρχίσουν να κλείνουν κεφάλαια», πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η τρόικα θα έχει εκ νέου συνάντηση αύριο με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα της αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων και της μείωσης του δημόσιου τομέα, που αποτελεί ένα από τα δύο «διαρθρωτικά ορόσημα» (το άλλο είναι οι τιμές των φαρμάκων) για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη επιδώσει στην τρόικα συγκεκριμένα στοιχεία για την εκπλήρωση του στόχου των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014. Παράλληλα, συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος, έχουν επιδώσει και άλλα υπουργεία στην τρόικα, όπως το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Εσωτερικών, κ.ά.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντηση σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» και διαπιστώθηκε «σύγκλιση των απόψεων» σε αρκετά σημεία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται «βήμα- βήμα» ενώ εκφράζουν αισιοδοξία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Η ελληνική πλευρά προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ρύθμιση συμβατή με τα διεθνώς ισχύοντα, που να λαμβάνει όμως υπόψη της την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το πρόβλημα ρευστότητας και να δίνει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτήν ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών, προτείνουν, πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών έως 18 δόσεις και έκτακτη ρύθμιση, έως 36 δόσεις. Ζητούν επίσης διασφαλίσεις, ότι οι προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν για την ένταξη σε αυτήν θα είναι τέτοιες, ώστε όσοι ενταχθούν να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς και ότι τα Ταμεία θα εισπράξουν τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί.

Η σύσκεψη που πραγματοποιείται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, ζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το βράδυ του Σαββάτου από την τρόικα με ηλεκτρονικό μήνυμα, που απεστάλη στο υπουργείο Εργασίας ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και ολονύκτιες διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος και του ΟΑΕΕ Γεωργία Κοτίδου.

newpost.gr