O αριθμός των δόσεων και η διασφάλιση της φερεγγυότητας των οφειλετών παραμένουν τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της Τρόικας που διήρκεσαν όλο το σαββατοκύριακο. Αργά το βράδυ του Σαββάτου τα τεχνικά κλιμάκια έστειλαν email στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση με τον οποίο ζήτησαν νέα συνάντηση την Κυριακή.  Τα επόμενα 24ωρα οι εργασίες θα επιταχυνθούν ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι βρίσκονται  πολύ κοντά στην τελική συμφωνία για τη ρύθμιση των οφειλών στα ταμεία, μετά και την δεύτερη πρόταση που υπέβαλε η ελληνική πλευρά η  οποία είναι περισσότερο συμβατή με ισχύοντα στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η ηγεσία του υπουργείου προσπάθησε να πείσει τους δανειστές να λάβουν υπόψη τους το περιβάλλον  ύφεσης στο οποίο κινείται η ελληνική αγορά και το οξύ πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πρότειναν πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών έως 18 δόσεις καθώς και ρύθμιση ύστατης ευκαιρίας έως 36 δόσεις.   Στη δεύτερη πρόταση της, η ελληνική πλευρά «κατέβασε» τον αριθμό των δόσεων στις 48 από 66 που ζητούσε αρχικά.

Η Τρόικα επιμένει επίσης να απαιτηθούν εγγυήσεις από τους οφειλέτες (αποδεικτικό  φερεγγυότητας) ότι θα μπορέσουν  να εξοφλήσουν το χρέος.

Συγκεκριμένα, για οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ θα πρέπει να παρουσιάζονται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, για οφειλές από 50.000 μέχρι 100.000 θα πρέπει να κατατίθεται πιστοποιητικό  βιωσιμότητας της επιχείρησης (διαφορετικά  θα λαμβάνονται  μέτρα αναγκαστικής είσπραξης) και για οφειλές πάνω από 100.000 θα απαιτείται πιστοποιητικό φερεγγυότητας του οφειλέτη που θα εκδίδεται από τράπεζα, ορκωτούς λογιστές ή ελεγκτικές εταιρίες.

Στις συσκέψεις που έγιναν τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο γραφείο του υπουργού Εργασίας συμμετείχαν οι διοικητές του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος και του ΟΑΕΕ Γεωργία Κοτίδου.

Πάντως η  αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας δεν βρήκε θερμή υποδοχή αφού οι αξιωματούχοι της Τρόικας  βγάζουν… εξανθήματα όταν ακούν η  οφειλή  να αποπληρώνεται σε απεριόριστες δόσεις.  Αντίθετα ήταν της άποψης να μη λαμβάνονται υπόψη τα χρέη που συσσωρεύονται για διάστημα άνω των 8 μηνών, γιατί θεωρούνται πλέον επισφαλή.  Σύμφωνα με την εμπειρία  χωρών όπως η Γαλλία , η Γερμανία και το Βέλγιο, το ασφαλιστικό ταμείο  ασκώντας πίεση πρέπει να εισπράξει την οφειλή εντός 8 μηνών γιατί με τις πολλές δόσεις  ο οφειλέτης επαναπαύεται.

Ειδικότερα ο  διοικητής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος  είχε προτείνει   να παγώσουν οι δόσεις  για ένα εξάμηνο για τους συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/1/2013 ενώ δικαίωμα ένταξης στην ρύθμιση να έχουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο καθώς σήμερα εμφανίζονται 150.000 επιχειρήσεις που δηλώνουν – προφανώς ψευδώς- ότι δεν απασχολούν καθόλου προσωπικό.

Η  τρόικα είχε επίσης δυσκολία να δεχθεί την πρόταση, οι συνεπείς να επιβραβευθούν με μείωση των πρόσθετων τελών έως 10%. Επίσης έχει ξεκαθαριστεί  ότι από τη ρύθμιση δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες έχουν κατ΄ επανάληψη μπει σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία τα χρέη τους δεν έχουν ρυθμιστεί.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook