Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας κήρυξε κατάπαυση του πυρός αλλά αρνήθηκε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είναι έτοιμος να παραδοθεί, ενώ μάλιστα στην συνέχεια επανέλαβε ότι θεωρεί τον εαυτό του νικητή των εκλογών του Νοεμβρίου.

«Ο στρατός ζήτησε την αναστολή των εχθροπραξιών… και τώρα συζητά τους όρους της κατάπαυσης του πυρός με τις άλλες χερσαίες δυνάμεις αλλά σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση» δήλωσε ο Λοράν Γκμπαγκμπό, σε συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι LCI.

Ο απερχόμενςο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού πρόσθεσε ακόμη ότι η συζήτηση σχετικά με τον νικητή των εκλογών συνεχίζεται και δήλωσε ότι οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τον αντίπαλό του, Αλασάν Ουαταρά, είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει η Ακτή Ελεφαντοστού στην ειρήνη.

\"\"Όργιο φημών γύρω από τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν \”διαπραγματεύσεις\” αλλά ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, δεν έχει ακόμη παραδοθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε λίγο μετά τις 20:00 τοπική ώρα στο κανάλι France 2 ότι «σήμερα, αυτή την στιγμή υπάρχουν διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στον Λοράν Γκμπαγκμπό και το στενό περιβάλλον του, τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τσόι Γιουνγκ Ζιν, και τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ακτή Ελεφαντοστού.

«Εναπόκειται στις αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού να αποφασίσουν. Ζητήσαμε από την Onuci να διασφαλίσει την φυσική ακεραιότητα του και της οικογένειάς του», πρόσθεσε ο κ. Ζιπέ.

Ακόμη, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο Γκμπαγκμπό δεν έχει παραδοθεί, έχει εκφράσει την επιθυμία του να παραδοθεί και ότι ζητά την προστασία των Ηνωμένων Εθνών. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Λοράν Γκμπαγκμπό για την παράδοσή του συνεχίζονται.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έγγραφο εσωτερικής κυκλοφορίας για το προσωπικό του ΟΗΕ, ανέφερε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού έχει παραδοθεί και έχει ζητήσει την προστασία της Onuci. «O πρόεδρος Γκμπαγκμπό έχει επίσης παραδοθεί και έχει ζητήσει την προστασία της αποστολήw του ΟΗΕ στη χώρα», ανέφερε συγκεκριμένα το έγγραφο με βάση τις πληροφορίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook