Σ’ ένα σύστημα ηλεκτρονικής ειδοποίησης, το οποίο θα συνδέεται με τις κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ «ποντάρει» η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια ν’ αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα των κλοπών μετασχηματιστών που παρατηρείται στην ύπαιθρο.

Το πρόβλημα εκτός των οικονομικών προεκτάσεων, απειλεί ευθέως την αγροτική παραγωγή, δεδομένου ότι το καλοκαίρι πλησιάζει και οι αγρότες χρειάζονται νερό, για να ποτίσουν τις καλλιέργειες. Μέχρι ώρας πάντως οποιαδήποτε μέτρα καταστολής των δραστών, δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Οι κλοπές των μετασχηματιστών της ΔΕΗ στην επαρχία έχουν ενταθεί την περίοδο της κρίσης, αφού το υλικό τους πωλείται σε χυτήρια, με αντάλλαγμα μετρητό.

Το πρόβλημα έχει περιέλθει σε γνώση και των τριών πολιτικών αρχηγών, με αφορμή τις συζητήσεις για τα αγροτικά μπλόκα και τα μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών, ενώ όλο αυτό το διάστημα αναζητείτο λύση.

Αν λάβουμε υπόψη τα λεγόμενα του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια στη βουλή, φαίνεται ότι η λύση βρέθηκε και έχει να κάνει μ’ ένα σύστημα «συναγερμού» στις υπηρεσίες της ΔΕΗ, προκειμένου από εκεί να δίδεται σήμα στις αστυνομικές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους καλούνται να συλλάβουν τους δράστες, ενώ μεγάλη σημασία θα δίνεται πλέον και στην καλύτερη πρόσδεση των μετασχηματιστών στο σημείο που τοποθετούνται.

«Αυτό που έχει ζητηθεί από τη ΔΕΗ είναι να υπάρξει ένα σύστημα ηλεκτρονικής ειδοποίησης. Δεν είναι μεγάλου κόστους. Να υπάρχει μια ειδοποίηση σε κέντρο στην ίδια τη ΔΕΗ, να παρατηρείται ότι έχει αφαιρεθεί ο μετασχηματιστής της, ώστε την ώρα που αφαιρείται, να ειδοποιείται η Ελληνική Αστυνομία.

Επίσης, έχει ζητηθεί να υπάρχει στέρεη πρόσδεση του μετασχηματιστή, να μην είναι εύκολη τη αφαίρεσή του, να είναι ψηλά. Όλα αυτά είναι μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν το έργο», είπε ο κ. Δένδιας στη βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Ασημίνας Σκόνδρα προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με τις καταστροφές του δικτύου ηλεκτροδότησης στην Περιφέρεια Καρδίτσας.

Σύμφωνα με όσα επικαλέστηκε ο κ. Δένδιας «το πρόβλημα είναι η καθυστερημένη ενημέρωση της Αστυνομίας για το συμβάν, αφού οι μετασχηματιστές δεν φυλάσσονται από κάποιον. Η παρατήρηση της αφαίρεσής τους από τους ενδιαφερόμενους γίνεται πολλές μέρες μετά, πολλές φορές γίνεται σίγουρα πάνω από είκοσι τέσσερις ώρες μετά ή ακόμα μετά από μία εβδομάδα- με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η κατασταλτική επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό το οποίο ζητά η Ελληνική Αστυνομία, ειδικά για τους μετασχηματιστές από τη ΔΕΗ, είναι η έγκαιρη ειδοποίηση για την αφαίρεση τους ώστε να μπορεί να παρέμβει. Διότι αν παρέλθει ικανός χρόνος από την αφαίρεση και έχει λιώσει ο μετασχηματιστής, δεν είναι πια ανιχνεύσιμος για την καταστολή του φαινομένου. Δεν μπορεί να βρεθεί και κατά συνέπεια να αποδειχθεί η πράξη στα παράνομα χυτήρια μετάλλων, τα οποία λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια».

«Χιλιάδες μέτρα καλωδίων όπως και εξακόσιοι μετασχηματιστές λείπουν από τον πεδινό όγκο της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή οι κάτοικοι, εκτός του ότι βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει εξαπλωθεί ο φόβος, να πάρουν το νόμο στα χέρια τους», σημείωσε από την πλευρά της η βουλευτής, κρούωντας καμπανάκι κινδύνου.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι κλοπές δεν αφορούν μόνον μετασχηματιστές της ΔΕΗ.

«Υπάρχει μια εκτεταμένη προσπάθεια αποψίλωσης στοιχείων του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και δεν περιορίζεται στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ. Μπορώ να σας πω άλλα παραδείγματα, εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα καλώδια είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, σχάρες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οτιδήποτε είναι μεταλλικό και δεν φυλάσσεται, γίνεται προσπάθεια κλοπής του και από εκεί και πέρα εισόδου του με παράνομο τρόπο στην αγορά μετάλλων», ανέφερε, ενώ στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι μέχρι ώρας δεν υπάρχουν σοβαρά αποτελέσματα καταστολής.

«Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει αποφέρει εκείνα τα αποτελέσματα που περιμέναμε, τόσο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου όσο και ειδικότερα από την Οικονομική Αστυνομία και τις διωκτικές αρχές. Όσον αφορά στη Θεσσαλία, μετείχα σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Διεύθυνση με το Στρατηγό κ. Χαλάτση και τους επιτελείς του όπου μεταξύ των άλλων συζητήθηκε το θέμα αυτό και υπήρξε και συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, του Αρχηγού της ΕΛΑΣ και του Προέδρου της ΔΕΗ στο Υπουργείο ειδικά για το θέμα των μετασχηματιστών της ΔΕΗ», τόνισε.

Ομάδες περιφρούρησης

Μπροστά στη δύσκολη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οι αγρότες συγκροτούν ομάδες περιφρούρησης στα χωριά, απειλώντας να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, με σοβαρές κοινωνικές παρενέργειες για περιοχές της επαρχίας.

Εντύπωση, τέλος, προκαλούν τα στοιχεία για τις κλοπές. Όπως αναφέρθηκε στη βουλή μόνο στην Καρδίτσα, έχουν κλαπεί περίπου εξακόσιοι μετασχηματιστές αξίας 7.000 ευρώ ο καθένας.

paseges.gr/Αλέξανδρος Μπίκας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook