Με κομμένη την ανάσα, τα 1.2 δισεκατομμύρια πιστών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας περιμένουν το λευκό καπνό που σηματοδοτεί την εκλογή του νέου Πάπα, διάδοχο του Βενέδικτου του 16ου,  η διαδικασία εκλογής του οποίου ξεκινάει την Τρίτη στην Καπέλα Σιξτίνα.

Υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας και με τις πόρτες ερμητικά κλειστές το κογκλάβιο – αποτελείται από 115 καρδινάλιους – θα ξεκινήσει την συνεδρίαση μέχρι να καταλήξει στο όνομα του νέου Ποντίφικα. 

Φαβορί δεν υπάρχει,για το λόγο αυτό πολλές εφημερίδες προεξοφλούν ότι η συνεδρίαση θα είναι μαραθώνια. Αλλες πάλι, υποστηρίζουν ότι οι καυτοί φάκελοι που περιμένουν στο γραφείο του το νέο Ποντίφικα πιέζουν ασφυκτικά για γρήγορη εκλογή του. Πάντως, τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για το αν ο 266ος Ποντίφικας θα είναι Ευρωπαίος ή όχι. Με τη λατινική φράση \”Habemus Papam\” (Έχουμε πάπα), ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων αναμένεται να ανακοινώσει στο Βατικανό την εκλογή του νέου προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η διαδικασία εκλογής του Ποντίφικα γίνεται ως εξής: Κάθε καρδινάλιος παίρνει από ένα ψηφοδέλτιο και ιδιοχείρως σημειώνει το όνομα του εκλεκτού του. Απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων για την ανάδειξη του νέου Ποντίφικα.

Πάντως, εάν τον επόμενο Πάπα επέλεγαν τα κοινωνικά δίκτυα, αυτός θα ήταν ο 55χρονος καρδινάλιος, Λουί Αντόνιο \”Τσίτο\” Τάγκλ από τη Μανίλα των Φιλιππίνων.

Ο δεύτερος νεότερος καρδινάλιος που θα λάβει μέρος στο κολέγιο των Καρδιναλίων είναι ο πιο ενεργός απ΄όλους στο Fabebook.

Μαζί με τον Αυστριακό καρδινάλιο, Κριστοφ Σένμπορν, ο Τάγκλ έχει κερδίσει επίσης τη στήριξη των SNAP- Δίκτυο των επιζώντων που έχουν κακοποιηθεί από ιερείς.

Ονόματα που φιγουράρουν επίσης ως διάδοχοι του Βενέδικτου είναι ο επίσκοπος ,  Πίτερ Τούρκσον από τη Γκάνα, ο καρδινάλιος Οντίλο Πέντρο Σέρερ από τη Βραζιλία (το πιο ενεγό μέλος από τους καρδινάλιος στο Twitter),ο Ιταλός καρδινάλιος Τζιανφράνκο Ραβάζι  (έχει τους περισσότερους οπαδούς στο Twitter) αλλά και ο καρδινάλιος , Γουίλφριντ Νάπι από τη Νότιο Αφρική .

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αμερικανικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται η μεγάλη έκπληξη, το να εκλεγεί για πρώτη φορά στην κορυφή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αφροαμερικανός Πάπας δείχνοντας τον επίσκοπο Γκάνας, Πίτερ Τάρκσον ενώ αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για Ασιάτη Πάπα παραπέμποντας στον Λουί Αντόνιο \”Τσίτο\” Τάγκλ, από τη Μανίλα.

Σε περίπτωση, πάντως,  που αναδειχθεί μη Ευρωπαίος Πάπας, θα σπάσει την παράδοση χιλίων ετών, επισημαίνει ο διεθνής Τύπος. 

Ευρωπαίος ή μη, όποιος Πάπας αναδειχθεί από τη συνεδρίαση του κονκλάβιο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ουκ ολίγες   προκλήσεις, όπως:

Εσωτερική αμφισβήτηση, διώξεις εναντίον των χριστιανών στον κόσμο, παραβιάσεις των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας και σκάνδαλα κάθε είδους που πλήττουν μια Εκκλησία 1,2 δισεκατομμυρίων πιστών. Μετά την μόλις οκταετή και αμφιλεγόμενη θητεία του Πάπα Βενέδικτου 16oυ,  η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν έχει πλέον την παλιά της αίγλη. Ροζ σκάνδαλα και γκρίζες ζώνες στα οικονομικά της έχουν θολώσει την εικόνα της.    

Στο γραφείο του Πάπα βρίσκεται ήδη η έρευνα,αποτέλεσμα εσωτερικού ελέγχου για την έκταση της ομοφυλοφιλίας στους κόλπους της δυτικής εκκλησίας. Ιταλικές εφημερίδες ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα ήταν αυτά που ανάγκασαν τον Πάπα Βενέδικτο να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του.

Ο νέος Πάπας θα πρέπει επίσης να διαχειριστεί την υπεξαίρεση και διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων του Βενέδικτου από τον οικονόμο του Πάολο Γκαμπριέλε. Διαρροή που έγινε βιβλίο, το οποίο θίγει και τα οικονομικά της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Ήδη στο μικροσκόπιο ερευνητών και εποπτικών αρχών από πολλές χώρες είναι ο ρόλος της περίφημης τράπεζας. Την ενημέρωση του νέου Ποντίφικα έχει αναλάβει ο καρδινάλιος Καμεράριος, Ταρτσίζιο Μπερτόνε, που έχει αναλάβει επικεφαλής για την περίοδο της \”κενής έδρας\”.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook