Ανοιχτά παραμένουν όλα τα θέματα που συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα, όπως προκύπτει από την εικόνα που έδωσαν τα ξημερώματα της Τρίτης κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη μαραθώνια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών. Βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελεί ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ενώ παραμένουν στο τραπέζι το χαράτσι της ΔΕΗ και το ζήτημα της μείωσης του δημόσιου τομέα.

Πάντως, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα έρθει στην ώρα της, ενώ τόνισε ότι θα κλείσουν όλα τα θέματα μαζί ή τίποτα.

Την ώρα που η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα, τρια πολύ μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν ανοικτά στις διαπραγματεύσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η λακωνική δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μετά την πολύωρη σύσκεψη της Δευτέρας: «Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις [προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία]. Αύριο [Τρίτη] συναντώνται τα τεχνικά κλιμάκια».

Ο υπουργός «φωτογράφισε» το πρώτο από τα «αγκάθια», αυτό της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση, επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις τόσο προς την Εφορία, όσο και προς τα ταμεία, ενώ η τρόικα από την πλευρά της θέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αφού ενημερωθούν επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου.

Το δεύτερο «μεγάλο αγκάθι» είναι το κατά πόσον θα εισπραχθεί και εφέτος το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων (που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), καθώς η τρόικα δεν φέρεται να πείθεται ότι το νέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη. «Το θέμα είναι ανοικτό, το κουβεντιάζουμε», τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

   Το τρίτο «μεγάλο αγκάθι» αφορά στη «μείωση και βελτίωση του δημόσιου τομέα», κατά τη δήλωση του παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης δεν ήταν παρών στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, αλλά αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την τρόικα, καθώς, όπως είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «εάν είχε κλείσει αυτό το ζήτημα, θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη η δουλειά και θα διευκόλυνε το διαρθρωτικό ορόσημο για τη δόση του Μαρτίου».

  Εκ των πραγμάτων, ίσως παραταθεί η παραμονή των επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «αυτό είναι και πρακτική της τρόικας, να κλείνει όλα τα ζητήματα μαζί».

Πάντως, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και πρέπει να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, «θα έρθει στην ώρα της».

Σημειώνεται, ότι στις συζητήσεις με την τρόικα τέθηκαν από την ελληνική πλευρά και τα θέματα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο και του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά «η αντίδραση της τρόικας δεν ήταν πολύ θετική. Δεν γίνεται μία χώρα με έλλειμμα και υστέρηση εσόδων να θέλει να μειώσει φόρους, λένε», επισήμανε ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook