Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση των κεντρικών αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, με το Αρκαλοχώρι, το Καστέλλι και το Θραψανό να κινούνται ήδη στους αποκριάτικους ρυθμούς του ερχόμενου τριημέρου.

Κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου αποτελεί το Καρναβάλι Αρκαλοχωρίου που διοργανώνεται την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 3:30μ.μ. Με χιλιάδες επισκέπτες να κατακλύζουν την κεντρική οδό του Αρκαλοχωρίου, οι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν στους ρυθμούς της αποκριάς, μεταφέροντας τον παλμό τους σε μικρούς και μεγάλους, ξεφαντώνοντας και σατιρίζοντας επίκαιρα θέματα. 

Αμέσως μετά τη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση όλοι μαζί, μεταμφιεσμένοι και μη, συγκεντρώνονται στην Πλατεία Ελευθερίας και διασκεδάζουν με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

Κέφι, ξενοιασιά και ξεφάντωμα με μουσική και χορό υπόσχονται και οι κεντρικές εκδηλώσεις στο Καστέλλι και το Θραψανό. Συγκεκριμένα, στο Καστέλλι το Σάββατο 16 Μαρτίου από νωρίς το πρωί μικροί και μεγάλοι θα συμμετάσχουν στο 2ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού με φετινό θέμα τα «Σερσεμοκουζουλίστικα… καρκατουρέματα». 

Οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στα σοκάκια της ιστορίας του Καστελλίου για να ανακαλύψουν το «θησαυρό», με την εκκίνηση να γίνεται στις 10:00π.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα Καστελλίου. Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ανοιχτές μέχρι τις 15 Μαρτίου και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν στα τηλέφωνα 2891031824 και 2891340115.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαρτίου τη σκυτάλη παίρνει η Λαμπαδηδρομία στο Καστέλλι που ξεκινά στις 7:30μ.μ. με χώρο εκκίνησης το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Σάλλας». Εκατοντάδες δημότες και επισκέπτες συμμετέχουν στη Λαμπαδηδρομία, όπου μασκαράδες και μη, με δάδες αναμμένες, γυρίζουν τους δρόμους και τα σοκάκια του Καστελλίου. 

Η πομπή της αποκριάς αναβιώνει ένα πανάρχαιο έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και καταλήγει ξανά στην πλατεία που βρίσκεται το Πολιτιστικό Κέντρο. Εκεί περιμένει όλους μουσική, χορός, κρασί και ξεφάντωμα μέχρι το πρωί.

Επιπλέον, στο Θραψανό την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου από τη 1:00μ.μ. ομάδες μεταμφιεσμένων με άρματα, πραγματοποιούν την καθιερωμένη αποκριάτικη παρέλαση στο κέντρο του χωριού. Στη συνέχεια, συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία μαζί με όλους τους θεατές για τα παραδοσιακά Κούλουμα. Μουσική, πειράγματα, γέλιο, νηστίσιμοι μεζέδες, κρασί, κέφι, σε αφθονία!