Εχθές το βράδυ, Δευτέρα 11 Μαρτίου, στις 20.00, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Σιακαντάρη, «ΖΑΝ-ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΩ
Ο φιλόσοφος της πεφωτισμένης δημοκρατίας»,εκδόσεις Πόλις, στο καφέ «Ενετικό». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ.
Ήταν η πρώτη φορά που ο συγγραφέας συνομίλησε με το Ηρακλειώτικο κοινό, έχοντας στο πλευρό του ως ομιλητές σημαντικούς εκπροσώπους του ακαδημαϊκού χώρου και της πολιτικής σκηνής: 
 Κώστας Λάβδας, Πρόεδρος και Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. 
Φραγκίσκος Παρασύρης, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ. 
Την παρουσίαση συντόνισε ο Νίκος Παπαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Λόγω ασθένειας δεν μετείχε στους ομιλητές, όπως είχε προγραμματιστεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης ,νεοεκλεγείς Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
Δήλωση Γιώργου Σιακαντάρη:
 «Ο Ρουσσώ παρουσιάστηκε ως εκφραστής των άκρων. Ως υποστηρικτής τους. Όμως ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ο φιλόσοφος Ρουσσώ πάντα πάλευε για τη μέση οδό, για τη μέση αλήθεια και διαστρεβλώθηκε πάρα πολύ και από την Γαλλική επανάσταση, από τον Ροβεσπιέρο, αλλά και μεταγενέστερα. 
Ουσιαστικά ο Ρουσσώ, ήταν ένας φιλόσοφος που προσπαθούσε να συνδυάσει την μετριοπάθεια με την ανάλυση των φαινομένων μέσα από την διπλή τους πλευρά. Δεν υπάρχουν για αυτόν φαινόμενα, του τύπου,» αυτό είναι καλό και αυτό είναι κακό». Αυτά τα θεωρεί περισσότερο μορφές θεολογικής σκέψης. 
Για τον Ρουσσώ υπάρχουν φαινόμενα που έχουν δύο όψεις: μία θετική και μία αρνητική. Αυτός ήταν και ο λόγος που με έκανε, πέραν από την αγάπη που τρέφω για τον φιλόσοφο, να γράψω αυτό το βιβλίο. Δεν έχει διαστρεβλωθεί μόνον από τα άκρα αλλά και από κάποιους Φιλελεύθερους, όπως είπα και στην ομιλία μου, τον Ρεϊμόντ Αρόν ,τον Κάρλ Πόπερ ,οι οποίοι θεωρούσαν τον Ρουσσώ ως το φιλόσοφο της δικτατορίας. 
Είναι μια λαθεμένη ερμηνεία την οποία προσπάθησα να ανατρέψω, με το βιβλίο μου, εμμένοντας ,κυρίως στο έργο του Ρουσσώ και όχι σε ότι έχουν πει άλλοι για αυτόν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook