Στη μη επίτευξη συμφωνία για τις απολύσεις στο Δημόσιο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας εστιάζει ανταπόκριση του Bloomberg.

 Στο δημοσίευμα τονίζεται πως η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της για το θέμα της συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στο Δημόσιο προκειμένου να διασφαλίσει τη ροή της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό διάσωσης.

Όπως τονίζεται, ο προσδιορισμός των θέσεων και η δημιουργία ενός συστήματος που θα οδηγήσει σε υποχρεωτική έξοδο περίπου 150.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2015 είναι το λεγόμενο ορόσημο που θα καθορίσει εάν η χώρα θα λάβει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως αν και έχει παρέλθει περισσότερο από μία εβδομάδα συνομιλιών δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα.

«Οι περικοπές θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα είναι ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος και είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία από άποψη πολιτικής», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο, προσθέτοντας πως για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δύο κεντροαριστερά κόμματα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν πραγματικά αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας. «Φοβάμαι ότι αυτό θα παραμείνει πιθανότατα ένα σημείο διαφωνίας και θα υπάρχει επανεξέταση μετά από επανεξέταση μετά από επανεξέταση», δήλωσε ο οικονομολόγος.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως περίπου το ήμισυ των γενικών κρατικών δαπανών στην Ελλάδα πηγαίνει για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Όπως τονίζεται η χώρα είχε την 1η Οκτωβρίου 667.733 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ένας αριθμός που δεν περιλαμβάνει το προσωπικό των ΔΕΚΟ.

«Είναι σημαντικό να μειωθεί με βιώσιμο τρόπο, το βάρος για την κοινωνία από αυτό το υπερδιογκωμένο γραφειοκρατικό κράτος», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank στo Bloomberg. «Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι αυτό είναι ορόσημο για την εκταμίευση του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ και εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα. Μια αποτυχία θα είχε συνέπειες για την Ελλάδα και σε επίπεδο αγοράς και θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος», είπε ο κ. Μασουράκης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook