Να επανεξετάσει το ζήτημα της φορολόγησης των καυσίμων μειώνοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και καθορίζοντας άλλο δίκαιο σύστημα υπολογισμού του ΦΠΑ, προκειμένου να αυξηθούν η κατανάλωση και τα κρατικά έσοδα, καλεί την κυβέρνηση η Ένωση Βενζινοπωλών Ν.Χανίων.

Η Ένωση στην ανακοίνωσή της, αμφισβητεί το επιχείρημα πως η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο επιβλήθηκε απο την \”τρόικα\” και τονίζει τις δραματικές και τραγικές συνέπειες απο την προσπάθεια των πολιτών να βρούν άλλους τρόπους θέρμανσης.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν.Χανίων

\”Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο, κάνοντας μαύρο χιούμορ, στο οποίο αναφέρεται ότι η γενιά μας είναι η τελευταία γενιά που πρόλαβε τα καλοριφέρ αναμμένα. Το λυπηρό είναι ότι το ανέκδοτο αυτό, παρ’ όλη την υπερβολή του, περιγράφει την, πικρή δυστυχώς, πραγματικότητα, αφού το χειμώνα ετούτο στα περισσότερα νοικοκυριά, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως σχολεία, νοσοκομεία κλπ., τα καλοριφέρ είτε δεν άναψαν καθόλου είτε άναβαν για ελάχιστες ώρες.

Σαν να μην έφταναν οι περικοπές μισθών και συντάξεων, ή ακόμα και οι απολύσεις, και γενικότερα η κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων των ελλήνων πολιτών, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, που υιοθετήθηκε και εφαρμόστηκε από την σημερινή κυβέρνηση, εξισώθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, προκειμένου, σύμφωνα με την αιτιολογία των κυβερνώντων, να παταχθεί η λαθρεμπορία και να εισρεύσουν αυξημένα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Όμως η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, σε συνδυασμό με τη γενικότερη υπερφορολόγηση των καυσίμων, οδήγησε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε απαγορευτικά υψηλές τιμές με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.

Τα περισσότερα νοικοκυριά μη μπορώντας να σηκώσουν το βάρος για την κάλυψη της δαπάνης για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, εάν δεν προσπάθησαν να συμβιβαστούν και να συμβιώσουν με το κρύο, στράφηκαν σε εναλλακτικές, αλλά και αμφιβόλου ποιότητας αποτελεσματικότητας και επικινδυνότητας μορφές θέρμανσης, όπως τζάκια, σόμπες κλπ.

Έτσι, όχι απλώς δεν επετεύχθη ο κυβερνητικός στόχος περί αύξησης των κρατικών εσόδων, τα οποία μάλιστα μειώθηκαν λόγω της περιορισμένης κατανάλωσης, αλλά επιπροσθέτως δημιουργήθηκαν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, όπως λ.χ. από τη δημιουργία του νέφους αιθαλομίχλης. Αποκορύφωμα δε των τραγικών συνεπειών που επέφερε η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ήταν ο θάνατος των δύο φοιτητών στη Λάρισα εξαιτίας των αναθυμιάσεων από το αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχαν για να ζεσταθούν.

Οι επαγγελματίες της αγοράς των καυσίμων, ήδη πριν την εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, είχαμε προβλέψει ότι το μέτρο αυτό θα είναι αναποτελεσματικό, αφού θα οδηγήσει σε τέτοια πτώση της κατανάλωσης, ώστε παρά την αυξημένη φορολόγηση, τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία θα είναι μειωμένα. Γι’ αυτό λίγες ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, η Επιτροπή σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης που είχε συσταθεί από τις ομοσπονδίες και ενώσεις βενζινοπωλών και μεταπωλητών, απευθύνθηκε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και του έθεσε το ζήτημα.

Όμως ο κ. Υπουργός απάντησε ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, διότι η εξίσωση του φόρου αποτελούσε επιταγή της τρόικας και προαπαιτούμενο προκειμένου η χώρα μας να πάρει τη δόση του δανείου. Όμως πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο μια είδηση σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή σχετικά με τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, δηλώνει αναρμόδια να καθορίζει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την είδηση αυτή, ο Επίτροπος κ. Ποτότσνικ απαντά ότι η σχετική αρμοδιότητα «έχει σαφώς ανατεθεί στα κράτη μέλη» και προσθέτει στην απάντησή του ότι «η Επιτροπή δεν είναι εξουσιοδοτημένη να καθορίζει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης, στα κράτη μέλη. Δεν θα μπορούσε, επομένως, να έχει λάβει απόφαση για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα».

Κατόπιν τούτου διερωτόμαστε ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των τιμών στα καύσιμα και καλούμε τον κ. Υπουργό Οικονομικών να τοποθετηθεί σχετικά με την απάντηση της Κομισιόν αναφορικά με τον καθορισμό των τιμών των καυσίμων και αν όντως ήταν προαπαιτούμενο της τρόικας, πρέπει να διεκδικήσει μέχρι τέλους την αναθεώρηση του μέτρου για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης αφού σύμφωνα με την Επιτροπή η αρμοδιότητα αυτή εναπόκειται αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση.

Καλούμε δε για ακόμα μία φορά την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα της φορολόγησης των καυσίμων μειώνοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και καθορίζοντας άλλο δίκαιο σύστημα υπολογισμού του ΦΠΑ, δηλαδή ο ΦΠΑ να καθορίζεται υπολογιζόμενος επί της αξίας του καυσίμου προ της επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς μόνο έτσι αφενός θα αυξηθεί η κατανάλωση κι αφετέρου θα αυξηθούν τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Ο Πρόεδρος Ευάγγελος Κώτσος
Ο Γ. Γραμματέας Δρακακάκης Ιωάννης\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook