Η UNICEF προειδοποίησε σήμερα πως περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά στη Συρία θα αποτελέσουν μια \”χαμένη γενιά\” εξαιτίας της έλλειψης οικονομικής στήριξης της διεθνούς κοινότητας προς την οργάνωση, η οποία αδυνατεί να προσφέρει πλέον την αναγκαία βοήθεια.

Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, η οργάνωση θα αναγκαστεί να διακόψει στα τέλη Μαρτίου \”τις επιχειρήσεις της στη Συρία που έχουν στόχο να σώσουν ζωές\”, επισημαίνεται στην έκθεση της UNICEF με αφορμή τα δύο χρόνια από την έναρξη των βίαιων συγκρούσεων στη χώρα.

Η UNICEF δεν θα είναι σε θέση \”να καλύψει τις βασικές ανάγκες των παιδιών, όπως η υγειονομική πρόσβαση, οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολυομυελίτιδας και της ιλαράς, οι χειρουργικές επεμβάσεις σε νεογέννητα και η επείγουσα ιατρική βοήθεια\”, επισημαίνεται στην έκθεση.

Μέχρι τώρα, μόνο το 20% των 195 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει ζητήσει η UNICEF, έχει εκταμιευθεί από την διεθνή κοινότητα. Η έκκληση για συγκέντρωση κεφαλαίων έχει στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες των γυναικών και των παιδιών που έχουν επηρεαστεί από την συριακή κρίση στην Ιορδανία, την Τουρκία, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

Στη Συρία, περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν πληγεί από την κρίση, ένα σχολείο στα πέντε έχει καταστραφεί.

Για τον Αντονι Λέικ, εκτελεστικό διευθυντή της UNICEF \”ο κίνδυνος να δούμε μια ολόκληρη γενιά να χάνεται αυξάνεται κάθε ημέρα που η κατάσταση επιδεινώνεται\”.

\”Εκατομμύρια παιδιά στη Συρία και την περιοχή βλέπουν τα συντρίμια και τα ερείπια των συγκρούσεων, που παρατείνονται, να εξαφανίζουν το παρελθόν και το μέλλον τους\”, τόνισε.

\”Τα παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με τρομερούς κινδύνους. Χάνουν τη ζωή τους, ακρωτηριάζονται ή μένουν ορφανά\”, πρόσθεσε ο Λέικ.

\”Αμέτρητα παιδιά υποφέρουν από ψυχολογικό σοκ επειδή είδαν μέλη των οικογενειών τους να σκοτώνονται, ή ακόμα επειδή χωρίστηκαν από τους γονείς τους ή τρομοκρατήθηκαν από τους συνεχείς βομβαρδισμούς\”, υπογραμμίζει.

Η UNICEF εκτιμά πως περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά πλήττονται άμεσα από την κρίση στη Συρία. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και όσα έχουν καταφύγει στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι μισοί από το ένα εκατομμύριο σύρους πρόσφυγες είναι παιδιά.

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια στην Συρία. Ο αριθμός των παιδιών που έχουν σκοτωθεί δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook