Ατελέσφορη ήταν η πρώτη ψηφοφορία των 115 «πριγκίπων» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την εκλογή του νέου Πάπα. Μαύρος καπνός αναδύθηκε από την καπνοδόχο στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα, όπου παραμένουν οι καρδινάλιοι απομονωμένοι από των έξω κόσμο.

Από την Τετάρτη οι καρδινάλιοι θα ψηφίζουν δύο φορές την ημέρα και καπνός θα βγαίνει δύο φορές στις 13:00 και 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Εάν δεν έχει εκλεγεί ο νέος ποντίφικας έως την Παρασκευή οι καρδινάλιοι θα έχουν το Σάββατο μία ημέρας προσευχής και στοχασμού πριν επαναλάβουν την ψηφοφορία.

Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν από το πρωί της Τρίτης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου αναμένοντας το όνομα του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ωστόσο, ο καπνός ήταν μαύρος και η αναμονή παρατείνεται.

Η εκλογή του νέου ποντίφικα από την πρώη ψηφοφορία θεωρείτο απίθανη, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Οι καρδινάλιοι αποσύρθηκαν για να δειπνήσουν

Η περίπλοκη και τελετουργική διαδικασία για την εκλογή του 266ου Πάπα άρχισε το απόγευμα της Τρίτης στο Βατικανό, με τους 115 καρδιναλίους-εκλέκτορες, αφού προσευχήθηκαν, να αποσύρονται στη Καπέλα Σιστίνα σε πλήρη απομόνωση από τον έξω κόσμο.

Οι καρδινάλιοι κυριολεκτικά κλειδωμένοι στην προκαθορισμένη αίθουσα (αυτό σημαίνει το conclave, «δωμάτιο που κλειδώνει») καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Βενέδικτου ΙΣτ\’, έναν Πάπα που θα κληθεί να διαχειριστεί μία κληρονομιά ανομημάτων και σκανδάλων, τα οποία κηλιδώνουν την εικόνα της Εκκλησίας.

Ο 72χρονος αρχιεπίσκοπος Μιλάνου Άντζελο Σκόλα και ο 64χρονος Βραζιλιάνος αρχιεπίσκοπος Σάο Πάολο Οντίλο Σέρερ είναι τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο για τη διαδοχή του Βενέδικτου. Ουδείς εκ των δύο συγκεντρώνει εξαρχής την απαραίτητη πλειοψηφία των 77 ψήφων.

Πάντως, ο νέος προκαθήμενος δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί από τη συντηρητητική γραμμή των δύο προκατόχων του, γραμμή που έμμεσα έχει κληρονομήσει και το εκλεκτορικό σώμα γιατί οι μισοί είχαν τοποθετηθεί από τον Βενέδικτο και οι άλλοι μισοί τον είχαν εκλέξει το 2005.

Κάθε καρδινάλιος ψηφίζει όποιον επιθυμεί και εναποθέτει το ψηφοδέλτιο σε υδρία. Η καταμέτρηση γίνεται μία-μία ψήφο με τους τρεις ψηφολέκτες να διαβάζουν δυνατά το όνομα που αναγράφεται στο χαρτί. Τα αποτελέσματα κάθε ψηφοφορίας καταγράφονται και τηρούνται στα παπικά αρχεία.

Αν δεν εξασφαλίσει κανένας 77 ψήφους (δηλαδή τα δύο τρίτα), τα ψηφοδέλτια και όλα τα άλλα χαρτιά καίγονται για να δώσουν μαύρο καπνό.

Όταν βγει όμως λευκός καπνός μέσα στην αίθουσα θα έχει ήδη αναδειχτεί ο νέος Πάπας, θα έχει αποδεχτεί την εκλογή και θα έχει ανακοινώσει στους εκλέκτορες το όνομά του. Σε εκείνο το σημείο θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου.

Ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τα άμφια του Πάπα θα βγει στο μπαλκόνι. Ο πρωτοδιάκονος Ζαν-Λουί Τοράν θα ανακοινώσει στο πλήθος «Habemus Papam!» και ο νέος Πάπας θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του…

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook