Επιστολή διαμαρτυρίας με αφορμή οξύ περιστατικό βίας σε βάρος εργαζομένου του Πανεπιστημίου Αθηνών από χρήστη ναρκωτικών έξω από το χώρο των Προπυλαίων έστειλε ο Πρύτανης του Ιδρύματος κ. Θεοδόσιος Πελεγρίνης προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κύριο Νικόλαο Δένδια, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου ζητεί την άμεση παρέμβαση των αρχών στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που έχει κάνει αφόρητη την καθημερινότητα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος, αλλά απειλεί πλέον και την σωματική τους ακεραιότητα.

Για τον ίδιο λόγο πρόσφατα, όλοι οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων και των πνευματικών ιδρυμάτων της πρωτεύουσας (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Ακαδημία Αθηνών, Εθνική Βιβλιοθήκη και Εθνικό Θέατρο) σε κοινή συνέντευξή τους με τον Δήμο της Αθήνας, ζήτησαν να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές για να λύσουν το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Αναλυτικά στην επιστολή ο πρύτανης υπογραμμίζει:

"Η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο γύρω από το ιστορικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου, Ρήγα Φεραίου, Ακαδημίας, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄), πέριξ των κτηρίων της Ακαδημίας Αθηνών και της Βιβλιοθήκης και στον πεζόδρομο της Μασσαλίας στο κτήριο της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, έχει καταστεί αφόρητη και λίαν επικίνδυνη για τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους καθηγητές αλλά και τους διερχόμενους, αφού καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες εμπορίας, διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, από συγκεκριμένες μόνιμες ομάδες.

Μία μάλιστα ευπρεπίστρια του Ιδρύματός μας δέχθηκε επίθεση από χρήστη ναρκωτικών ουσιών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί με τη σύριγγά του στο πόδι και να χρειαστεί να καταφύγει στο νοσοκομείο.

Έχοντας, κατ’ επανάληψη, καταγγείλει τα γεγονότα στην αρμόδια αστυνομική αρχή της περιοχής ζητώντας να παρέμβει χωρίς, λυπούμαι να πω, να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μας και επειδή η κατάσταση αυτή όχι μόνο δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματός μας αλλά δίνει επίσης την εντύπωση ότι καταλύεται η έννοια του κράτους, αφού δεν φυλάσσεται ένα από τα σημαντικότερα κτήρια του κέντρου της πόλεως, αναγκάζομαι για άλλη μια φορά να απευθυνθώ σε σας και να σας παρακαλέσω να επιληφθείτε του πολύ σοβαρού ζητήματος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών μας και η παρέμβασή σας να συμβάλει στην οριστική απομάκρυνση των προσώπων αυτών".


protothema.gr