Με στόχο να κλείσουν άμεσα όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα με την τρόικα κινούνται στην κυβέρνηση, εν όψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τετάρτη.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες, δουλεύουμε για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε νέα ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Παραδέχθηκε δε ότι «υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες».

Το «όσο το δυνατόν περισσότερα», την πολύ σύντομη διάρκεια της δήλωσης του υπουργού, αλλά και το όχι και τόσο αισιόδοξο ύφος του τόνισαν όσοι μιλούν για αγεφύρωτες διαφωνίες μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς κατά την έξοδό του από το Μαξίμου εάν μέχρι την συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα την Τετάρτη το απόγευμα είναι εφικτό να έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμή θέματα με την τρόικα είπε:

«Όλα δεν νομίζω. Γι\’ αυτό δουλεύουμε όμως για να κλείσουμε όσο το δυνατό περισσότερα».

Ερωτηθείς για το ποια θέματα μένουν ακόμη ανοιχτά και σε ποια υπάρχει σύγκλιση απόψεων με την τρόικα ο υπουργός δεν απάντησε.

«Θα τα πούμε αύριο (Τετάρτη)» είπε.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικός Γ.Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρ.Σταικούρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη, ο υπουργός Εσωτερικών Αντ.Μανιτάκης και ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης.

Πρώτοι αποχώρησαν οι κ.κ Βρούτσης και Χατζηδάκης, αργότερα αποχώρησε ο κ. Στουρνάρας και τελευταίοι οι κ.κ Μανιτάκης και ο Σταϊκούρας.

Οι διαφωνίες με την τρόικα

Το θέμα των απολύσεων και της κινητικότητας στο Δημόσιο παραμένει ένα από τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις.

Υπό συζήτηση παραμένει και το θέμα των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία, με την τρόικα να επιμένει στις ενστάσεις της επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει τα αρμόδια υπουργεία.

Σοβαρό ζήτημα που φέρνει μάλιστα σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση την κυβέρνηση είναι η επιμονή της τρόικας για είσπραξη του έκτακτου τέλους μέσω της ΔΕΗ και φέτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν νωρίτερα και μιλούσαν για σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σημαντικά για την τρόικα θεωρούνται τα εξής:

Η τρύπα των ασφαλιστικών εισφορών και η πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ από την διαχείριση των ταμείων.

Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ κρίνεται μη ικανοποιητική.

Θέτει θέμα παρακολούθησης των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιμένει στην είσπραξη του τέλους επί των ακινήτων από τη ΔΕΗ

Η κινητικότητα και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν ορισμένες πλευρές της δημοσιονομικής διαχείρισης, θεωρώντας ότι δεν έχει αναληφθεί η απαιτούμενη δράση.

Προφανώς στο μεσοδιάστημα μέχρι την απογευματινή συνάντηση της Τετάρτης, μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της τρόικας, θα επιχειρηθεί η άμβλυνση των διαφορών με σκοπό να συγκλίνουν οι εκτιμήσεις για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται διατεθειμένοι την προσεχή Παρασκευή να αναχωρήσουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία, αφήνοντας την καταβολή της δόσης του Μαρτίου εκκρεμή, μέχρι να πεισθούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να διορθώσει την κατάσταση.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook