Στο Στρασβούργο είναι στραμμένα τα βλέμματα του αγροτικού κόσμου όπου από το απόγευμα της Τρίτης 12 Μαρτίου ξεκίνησε η συζήτηση που θα καταλήξει στην σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία επί των προτάσεων της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Επί τάπητος θα τεθούν το μεταβατικό μοντέλο για τις άμεσες ενισχύσεις και η διπλή πληρωμή των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, θέματα που περιλαμβάνονται ως προτάσεις της COMAGRI, με την υπογραφή του προέδρου της, Μανουέλ Καπόουλας Σάντος, και θεωρούνται από πολλούς ως μία πολύ πιο «ήπια» προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ σε σχέση με τις προτάσεις της Κομισιόν.

Η έκθεση «Σάντος», που έχουν παρουσιάσει εκτενώς το Agronews και η Agrenda, περιλαμβάνει προτάσεις για τις άμεσες ενισχύσεις, τον καθορισμό του ενεργού αγρότη, τη διάκρισή του από τον παραγωγικό και τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ ανά κράτος μέλος και ανά πυλώνα. Το Agronews βρίσκεται στο Στρασβούργο και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Τσιόλος: \”Όχι σε ημίμετρα\”

Ανοιχτός σε «ισοδύναμα» αγροπεριβαλλοντικά μέτρα» που θα αμείβονται από τις άμεσες ενισχύσεις , πέρα των τριών μέτρων που έχει προτείνει η Κομισιόν εμφανίστηκε ο επίτροπος Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος, μιλώντας την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε την οικολογική διάσταση της νέας ΚΑΠ, από την οποία θα εξαρτηθεί το 30% των ενισχύσεων.

«Απορρίπτω τους πειρασμούς να λάβουμε ημίμετρα που θα είχαν αμφίβολο αποτέλεσμα και θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκα. Ωστόσο συμφωνώ ότι συγκεκριμένες αγροπεριβαλλοντικές πρακτικές μπορεί να είναι ισοδύναμες», τόνισε ο κ. Τσιόλος. Έτσι ουσιαστικά απορρίπτει την ιδέα των αγροπεριβαλλοντικών «a la carte» που είχαν ζητήσει πολλά κράτη μέλη αλλά παραχωρώντας μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να περιληφθούν καιμέτρα πέρα από αυτά που έχει προτείνει η Κομισιόν (διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων, διαφοροποίηση καλλιεργειών και περιοχές οικολογικής εστίασης).

Σύμφωνα με τον επίτροπο, η ευελιξία αυτή θα πρέπει να πληροί τρεις

προϋποθέσεις: «τα εναλλακτικά μέτρα να είναι εξίσου αποτελεσματικά και να έχουν νόημα για συγκεκριμένες περιοχές, το σύστημα να παραμείνει απλό και να συμμετέχουν όλοι οι αγρότες».

Επιπλέον ο κ. Τσιόλος επανέλαβε τη θέση του ότι το 30% των ενισχύσεων θα πρέπει να εξαρτηθεί από τα νέα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα κι ότι οι περιοχές οικολογικές εστίασης θα πρέπει να παραμείνουν στο 7% της έκτασης των εκμεταλλεύσεων. Οι ευρωβουλευτές αλλά και χώρες όπως η Γερμανία έχουν ζητήσει το ποσοστό αυτό να χαμηλώσει ώστε να μην πληγεί η παραγωγικότητα.

Όσον αφορά τις κυρώσεις για όσους αγρότες δεν πληρούν τα οικολογικά κριτήρια, ο κ. Τσιόλος επιθυμεί αυτές «να ξεπερνούν το 30%» που αντιστοιχεί στην οικολογική συνιστώσα, ώστε το όλο σύστημα έχουν κάποια αξιοπιστία.

Κατά των ποσοστώσεων

Τέλος, ο επίτροπος Τσιόλος εμφανίστηκε αμετακίνητος στο θέμα της κατάργησης των ποσοστώσεων. Όπως είπε, οι ποσοστώσεις της ζάχαρης «δεν δίνουν απαντήσεις στις σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις». Όσο για τα δικαιώματα φύτευσης αμπελώνα, επισήμανε ότι μια ομάδα ειδικών επεξεργάζεται το νέο σύστημα εγκρίσεων που θα αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα.

Ανατροπές της τελευταίας στιγμής στην ψηφοφορία

Η ψηφοφορία που γίνεται την Τετάρτη στην Ολομέλεια του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αλλαγή της θέσης των ευρωβουλευτών για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Οι εκθέσεις για τα τέσσερα νομοσχέδια της νέας ΚΑΠ που τίθενται σε ψηφοφορία έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού θα καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσει το Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα.

Στην πρώτη της μορφή, όπως εγκρίθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας, η θέση των ευρωβουλευτών είχε επικριθεί σε πολλά σημεία: ότι αδυνατίζει την οικολογική διάσταση της νέας ΚΑΠ, ότι έχει αντιφάσεις κι ότι ορισμένες της προτάσεις στερούνται νομικών ερεισμάτων (π.χ. η πρόταση οι αγρότες να πληρώνονται δύο φορές για τα ίδια περιβαλλοντικά).

Όπως μεταδίδει το ενημερωτικό σάιτ euractiv, τη Δευτέρα το βράδυ, η Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ συμφώνησε να επιτρέψει στην ολομέλεια να ψηφίσει και επί των 350 τροπολογιών που έχουν ενσωματωθεί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Πάολο ντε Κάστρο, πρότεινε να γίνει μια εφ’όλης της ύλης συζήτηση, υποκύπτοντας σε πιέσεις: «Δεν θέλω η επιτροπή μας να δώσει την εντύπωση ότι αποφεύγει την ευκαιρία για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στην ολομέλεια», παρατήρησε ο κ. ντε Κάστρο, προσθέτοντας ότι «όλοι λαμβάνουμε γράμματα και email από περιβαλλοντικές οργανώσεις, συνδικάτα» και άλλα λόμπι που ζητούν να εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Αυτή η εξέλιξη της τελευταίας στιγμής μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή της έκθεσης. Πάντως ο κ. ντε Κάστρο προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές να μην καταψηφίσουν την έκθεση. «Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία. Για πρώτη φορά, το Κοινοβούλιο έχει δικαίωμα ψήφου και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Το σημαντικό είναι να έχουμε ξεκάθαρη εντολή διαπραγμάτευσης», είπε.

Σε περίπτωση που κάποιο από τα τέσσερα νομοσχέδια καταψηφιστεί, θα πρέπει να επιστρέψει στην Επιτροπή Γεωργίας και να ξαναεξεταστεί, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και με τους 27.

Παπαστάμκος: Αντί για ισχυρή ΚΑΠ έχουμε προσπάθεια επανεθνικοποίησης

Στην συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής συμμετείχε ως ομιλητής ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Παπαστάμκος, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας, καθώς και της Επιτροπής Προϋπολογισμών, εξ\’ ονόματος της οποίας συνέταξε τη Γνωμοδότηση σχετικά με τη χρηματοδότηση και την διαχείριση της ΚΑΠ.

Η κρίσιμη ψηφοφορία επί των τεσσάρων νομοθετικών προτάσεων για την μελλοντική ΚΑΠ, καθώς και επί της στάσης που θα τηρήσει το ΕΚ κατά τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θα λάβει χώρα αύριο στην Ολομέλεια του Σώματος, προεδρεύοντος του κ. Παπαστάμκου.

Στην ομιλία του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι \”περισσότερη Ευρώπη προϋποθέτει επαρκή προϋπολογισμό. Αντ\’ αυτού έχουμε μακρο-προϋπολογισμό λιτότητας. Περισσότερη Ευρώπη, σημαίνει ανθηρή Ευρώπη της Υπαίθρου. Ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αντ\’ αυτού έχουμε μειωμένο προϋπολογισμό και απόπειρες απορρύθμισης της ΚΑΠ ή επανεθνικοποίησής της\”.

Ο κ. Παπαστάμκος σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό γεωργικό εισόδημα υφίσταται συρρίκνωση, ενώ βαίνει αυξανόμενο το κόστος παραγωγής και εντεινόμενη η αστάθεια των γεωργικών αγορών. Επιπροσθέτως, πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πιέσεις των αθρόων εισαγωγών προϊόντων τρίτων χωρών ελαστικότερων προδιαγραφών.

Στο πλαίσιο της ΚΑΠ ζητούμενα, κατά τον κ. Παπαστάμκο, είναι η επαρκής εισοδηματική στήριξη των γεωργών, αποτελεσματικά μέτρα αγοράς και διαχείρισης κινδύνων, ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών έναντι των λοιπών κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και γεωργοκεντρικές διαρθρωτικές δράσεις στον πυλώνα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο κ. Παπαστάμκος ζήτησε μετ\’ επιτάσεως από την Κομισιόν την υπαγωγή των εισαγομένων σε ισοδύναμες προδιαγραφές με τα εντός ΕΕ παραγόμενα προϊόντα όπως, άλλωστε, έχει αποτυπωθεί στην Έκθεσή του, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα \”Ευρωπαϊκή Γεωργία και Διεθνές Εμπόριο\”.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, \”ο πολυλειτουργικός ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας έχει σαφή προστιθέμενη αξία στην ευρωπαϊκή οικονομία και έναν μείζονα ρόλο στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Προμηθεύει δημόσια αγαθά μείζονος σημασίας στις κοινωνίες μας. Μια ισχυρή ΚΑΠ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία\”.

Δανέλλης: Αναγκαία μια πιο θαρραλέα και στοχευμένη ΚΑΠ για το μέλλον

Στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος τόνισε τη σημασία αυτής της μεταρρύθμισης ως προπομπού μιας πιο στοχευμένης και θαρραλέας μεταρρύθμισης στο μέλλον, που -ήδη- οι σημερινές συνθήκες καθιστούν αναγκαία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας.

«Όταν μιλάμε για βιωσιμότητα, δε μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ούτε έχει νόημα να προσπαθούμε να εξαπατήσουμε τους εαυτούς μας αναζητώντας βραχυπρόθεσμες, \”πυροσβεστικές\” λύσεις. Πρέπει να είναι προφανές σε όλους μας ότι οι ενισχύσεις από μόνες τους δεν θα καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, που πια είναι πραγματικός κίνδυνος για τη γεωργία. Ούτε θα κάνουν από μόνες τους τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά. Θα τα κάνουν ενδεχομένως πιο ελκυστικά βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι πιο ανταγωνιστικά. Και είναι η ανταγωνιστικότητα που εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα, όχι η μετάθεση οικονομικού βάρους από τη μια κοινωνική ομάδα στην άλλη,\” δήλωσε μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο Σ. Δανέλλης.

Συνέχισε λέγοντας ότι \”για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι είναι απολύτως αναγκαία η συνειδητοποίηση από κάθε αγρότη -μεγάλο και μικρό- των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Είναι αναγκαία η κατανόηση των αιτίων που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Μόνο έτσι θα βρεθεί μόνιμη λύση στα προβλήματα, με τη συμβολή όλων των αγροτών. Και γι αυτό, είναι καθοριστικός ο ρόλος ενός συστήματος παροχής ποιοτικών συμβουλευτικών υπηρεσιών στους αγρότες. Η νέα \”ΚΑΠ\” το προβλέπει. Μένει στα κράτη μέλη -και εν προκειμένω στην Ελλάδα- να δουν και να οργανώσουν με σοβαρότητα τα συστήματα αυτά.»

Οι Copa Cogeca

Εν όψει της ψηφοφορίας της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου οι κεντρικές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις, Copa και Cogeca, απευθύνουν έκκληση προς τους ευρωβουλευτές για μια γρήγορη και θετική απόφαση για τη νέα ΚΑΠ και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα έτη 2014-2020, προκειμένου να τερματιστεί η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen επισήμανε «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε ότι κάποια από τα αιτήματά μας έγιναν δεκτά από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, τον περασμένο Ιανουάριο, και παροτρύνουμε το σύνολο των ευρωβουλευτών για να τα υποστηρίξουν με την ψήφο τους στην Ολομέλεια την Τετάρτη 13 Μαρτίου. Ειδικότερα, θα πιέσουν για μεγαλύτερη ευελιξία στα μέτρα πρασινίσματος της ΚΑΠ και για περισσότερα κίνητρα προς τους αγρότες για την επίτευξη της πράσινης ανάπτυξης.

Έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι η ΕΕ θα είναι το μόνο κράτος που θα κάνει περικοπές στο γεωργικό δυναμικό της σε μια εποχή όπου υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2050 και η αστάθεια της αγοράς είναι αυξάνεται σχετικά. Γι αυτό και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του ποσού της παραγωγικής γης μέχρι και 7%, χωρίς σαφές περιβαλλοντικό όφελος, δεν έχουν νόημα και θα πρέπει να αναθεωρηθούν κατά την ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου».

Επιπλέον, οι Copa-Cogeca αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, όπως έχει προταθεί. Ο πρώτος πυλώνας της ΚΑΠ είναι σημαντικότερος από ποτέ, προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια, η σταθερότητα και η βιωσιμότητα. Ανησυχούν, επίσης, από την δυνατότητα των κρατών μελών να δώσουν πολύ διαφορετικά επίπεδα κονδυλίων στα διάφορα μέτρα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού μεταξύ τους.

Ωστόσο, χαιρετίζουν την κίνηση της Επιτροπής Γεωργίας να ενισχύσει τη θέση των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων με την ενίσχυση των οργανώσεων παραγωγών και των συνεταιρισμών ώστε να έχουν καλύτερες αποδόσεις από της λιανικές τιμές της αγοράς και παροτρύνουν το σύνολο των ευρωβουλευτών να την υποστηρίξουν. Αποτελεσματική μέτρα διαχείρισης της αγοράς που θα βοηθήσουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς να αντιμετωπίσουν την ακραία αστάθεια της αγοράς είναι ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Καλούν, επίσης, τους Ευρωβουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του κανονισμού για το δυναμικό παραγωγής των οίνων της ΕΕ.

Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη απευθύνουν κοινή έκκληση για μια ισχυρή ΚΑΠ, η οποία θα απαντά στα κοινωνικά αιτήματα για ασφαλή, βιώσιμη παραγωγή υψηλής ποιότητας τροφίμων σε προσιτές τιμές. Η γεωργία είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές, με σχεδόν 40 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να παρέχονται από τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Χωρίς την ΚΑΠ, είναι σαφές ότι ένας τεράστιος αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν.

Ανθρώπινη αλυσίδα στο Στρασβούργο

Καλώντας για μια πιο πράσινη και δίκαιη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) εκατοντάδες αγρότες και καταναλωτές (και ζώα!) από 12 χώρες, φορώντας πολύχρωμες στολές, συναντήθηκαν την Τρίτη, 12 Μαρτίου στο Στρασβούργο για μια σειρά από δράσεις έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς η ολομέλεια των ευρωβουλευτών πραγματοποιούν συζήτηση για την ΚΑΠ, πριν από την αυριανή τελική ψηφοφορία (13 Μαρτίου).

Η δράση «Αγροκτήματα αντί Εργοστάσια» ξεκίνησε με μια υπαίθρια εκδήλωση μαγειρέματος και ζωντανή μουσική με DJ, και τελείωσε με μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κινημάτων, για την καλή διατροφή και την καλή γεωργία έδωσαν πολλές ομιλίες. Πολλοί ευρωβουλευτές ήρθαν να τους συναντήσουν και να μοιραστούν ένα ζεστό πιάτο σούπας.

Την εκδήλωση συντόνισε η ARC2020 εκ μέρους της καμπάνιας «Καλή Διατροφή Καλή Γεωργία) (Good Food Good Farming) και υποστηρίχθηκε από 27 επιπλέον οργανώσεις.

agronews.gr/paseges.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook