Οχι μόνο στον αριθμό των δόσεων αλλά και στο επιτόκιο προσαυξήσεων επί των ανεξόφλητων οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εντοπίζονταν, έως και χθες το βράδυ, η διάσταση ανάμεσα στην τρόικα και στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία.
της Χριστίνας Κοψίνη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και παρά το καθησυχαστικό κλίμα που μεταδόθηκε από παράγοντες του Εργασίας κατά την αναχώρηση τους από την προχθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, από τις διαφορές που παραμένουν στο τραπέζι ξεχωρίζουν οι εξής:

α. Η τρόικα επιμένει σε ένα σχετικά υψηλό ετήσιο επιτόκιο προσαυξήσεων επί της ληξιπρόθεσμης οφειλής στα Ταμεία. Το οριοθετούν σε τουλάχιστον 8 μονάδες πάνω από το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή γύρω στο 8,70%-8,75%. Τα Ταμεία υποστηρίζουν ότι το επιτόκιο είναι υψηλό.

β. Μολονότι υπάρχει ευκολία από το υπουργείο ως προς την αποδοχή μιας πάγιας ρύθμισης που θα περιλαμβάνει μόνο 12 δόσεις (σήμερα φτάνει έως και τις 48 δόσεις) δεν μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα για την έκτακτη ρύθμιση της «νέας αρχής». Η διάσταση με την τρόικα δεν ετνοπίζεται, απλώς ούτε κυρίως, στον αριθμό των 36 δόσεων αλλά στο ρυθμό κλιμάκωσης τους προς τα κάτω. Δηλαδή η τρόικα προτείνει όσοι μπουν στη ρύθμιση τον Ιούνιο του 2013 (για κεφαλαιοποιημένες εισφορές μέχρι 31.12.12) να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 36 δόσεις. Οσοι μπουν τον Ιούλιο θα έχουν μόνο 34 δόσεις, όσοι μπουν τον Αύγουστο 32 δόσεις κι ούτω καθεξής. Δηλαδή ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση.

γ. Ενα τρίτο ανοικτό θέμα αφορά το ερώτημα για το σε ποιο καθεστώς θα ενταχθούν όσοι δεν τηρήσουν τη ρύθμιση.

δ. Επίσης ανοικτό παραμένει το πώς και το εάν επιτραπεί να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των οφειλετών από τα Ταμεία.

ε. Η τρόικα και το υπουργείο Οικονομιών συναινούν στη διαμόρφωση ενιαίων όρων ρύθμισης για Ταμεία και εφορίες.

Κατά πληροφορίες η συμβιβαστική πρόταση που διαμορφωνόταν αργά χθες το βράδυ, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Βρούτση και το διοικητή του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλου, στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη συμπεριελάμβανε κλιμακούμενες δόσεις – από 36 έως 48 ή 50- ανάλογα με το ύψος των δόσεων.

Η πρόταση αυτή προβλέπει πως θα καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές και ένα ποσοστό επί της οφειλής που θα ξεκινά φέτος από το 1%, τον επόμενο χρόνο θα πηγαίνει στο 2%, το 2015 στο 3% και το 2016 στο 4%. Η διάρκεια των δόσεων προτείνεται να «συνδέεται» και με το ποσό της οφειλής.

Ομως δεν είναι μόνο το θέμα των ληξιπρόθεσμων εισφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονος σκεπτικισμός προέκυψε και με τα έσοδα καθώς η μαύρη τρύπα για το 2013 δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 500 εκατομμυρια ευρώ που υπολογιζε το υπουργείο Εργασίας και να ανέλθει στο ποσό του 1,5 δισ, ευρώ.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook