Στην επιστολή που απέστειλε η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, ζητώντας συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, αναφέρει ότι το πρωτογενές έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων ανέρχεται ήδη στα 800 εκατ. ευρώ, στο Μετοχικό Ταμείο σε περίπου 150 εκατ. ευρώ για το 2011, που μπορεί σύμφωνα με πληροφορίες να υπερβεί και τα 200 εκατ. ευρώ και 17 εκατ. ευρώ στο ΤΕΑΔΥ.

Το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων έχει ήδη πρόβλημα ρευστότητας. Σήμερα εκκρεμούν πάνω από 35.000 αιτήσεις για εφάπαξ και όσοι υπάλληλοι αποχωρούν σήμερα θα το λάβουν, στην καλύτερη περίπτωση, μετά από τρία χρόνια. Το έλλειμμα του Ταμείου αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ το χρόνο και με τα σημερινά δεδομένα, το 2015 θα πλησιάζει τα 2 δισ. και το 2017 μπορεί να έχει ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

"Το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό το 2017", σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος, "οπότε και ωριμάζουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δυο γενεών δημοσίων υπαλλήλων, της γενιά της δεκαετίας του '70 και εκείνης του '80. Πρόκειται για έναν αριθμό 100.000 περίπου υπαλλήλων. Αν ξεπεραστεί αυτό το σημείο η επόμενη μαζική έξοδος από την εργασία αναμένεται μεταξύ των ετών 2025 και 2030 οπότε και η κατάσταση των Ταμείων θα έχει λογικά ομαλοποιηθεί χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε τον αστάθμητο παράγοντα, δηλαδή την αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί με τη διαρκή μείωση των προσλήψεων" προσθέτει ο κ. Παπασπύρος.