Ανατροπή στη χρηματοδότηση των τραπεζών προκαλεί η μείωση της έκθεσής τους στο σύστημα του ELΑ, καθώς μειώθηκε κατά 70,4 δισ. και περιορίστηκε μόλις στα 31,4 δισ. τον Ιανουάριο. Υποκαταστάθηκε από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αντίστοιχα ανέβηκε κατά 56 δισ. στα 76,2 δισ. τον ίδιο μήνα. Αυτό σημαίνει μια ωφέλεια της τάξης του 2%, καθώς η χρηματοδότηση του ELA έχει ένα κόστος περί το 3%, ενώ αυτή της ΕΚΤ τείνει να είναι χαμηλότερη του 1%.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η συνολική έκθεση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος μειώθηκε κατά 13,5 δισ. στα 107,6 δισ. την ίδια περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ενισχύουν σημαντικά την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση και βελτιώνουν τις δυνατότητές τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου για Alpha και Πειραιώς έχουν κατ\’ ουσίαν ολοκληρωθεί από πλευράς προετοιμασίας, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλα funds ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην αύξηση της Εθνικής, καταδεικνύει ότι η όλη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης μέχρι τον Ιούνιο είναι πολύ πιθανό να έχει τελειώσει.

Τραπεζίτες δηλώνουν έτοιμοι να διοχετεύσουν ρευστότητα σε επενδύσεις που πληρούν ποιοτικά κριτήρια και θεωρούν ότι η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης που, εδώ και τρία χρόνια έχει αρνητικό ρυθμό, θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση για δάνεια και το επενδυτικό κλίμα.

Την ίδια ώρα, όμως, μένει ανοιχτό το ζήτημα αναχρηματοδότησης ενός μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων, καθώς, μάλιστα, όπως αναφέρουν κορυφαίοι επιχειρηματικοί παράγοντες, η επιδείνωση του κλίματος στην οικονομία έχει δημιουργήσει πραγματικές ανάγκες, μεγαλύτερες των προβλέψεων της ανακεφαλαιοποίησης. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν ρυθμιστικοί κανονισμοί για το πώς θα μεταβιβαστούν σε ενδιαφερόμενα private equities, δάνεια, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ευχερώς από τις επιχειρήσεις και χρειάζονται “κούρεμα” για να εισπραχθεί ένα τμήμα αυτών και να μπορέσουν τα εταιρικά σχήματα να επαναλειτουργήσουν ουσιαστικά.

Εν κατακλείδι, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μπαίνει στην τελική ευθεία της φάσης στην οποία βρίσκεται. Από την επιτυχία αυτής, όμως, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο μπορεί να υπάρξει χρηματοδοτικός πυλώνας, ικανός για να ανακάμψει η οικονομία ή τελικά θα αποδειχθεί ανεπαρκής, επιτείνοντας τον φαύλο κύκλο.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook