Είκοσι τέσσερις μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης και δύο καθηγητές-συνοδοί, πρόκειται να συμμετάσχουν στις εργασίες της Ημερίδας Euroscola, η οποία θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, στις 15 Μαρτίου. Οι επιτυχόντες μαθητές, οι οποίοι επελέγησαν έπειτα από γραπτή δοκιμασία, θα διαπραγματευτούν επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού και θα ανταλλάξουν προβληματισμούς με συνομήλικούς τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 
Ο Διαγωνισμός και η Ημερίδα Euroscola είναι μια ετήσια πανευρωπαϊκή δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχουν μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Από την Ελλάδα λαμβάνουν μέρος σχολικές ομάδες με βάση τις Περιφέρειες της χώρας. 
Στην Κρήτη, την ευθύνη για τη διοργάνωση της διαδικασίας, από τη διεξαγωγή του Διαγωνισμού μέχρι τη συμμετοχή των μαθητών στην Ημερίδα, έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, υπό την κεντρική καθοδήγηση του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Ο φετινός διαγωνισμός στον οποίο διακρίθηκαν οι 24 μαθητές είχε θέμα «Η Συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μείωση του Δημοκρατικού Ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 
Μετά την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού οι μαθητές κλήθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, την Τρίτη 5 Μαρτίου, για μια πρώτη γνωριμία μεταξύ τους και περαιτέρω οδηγίες από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Απόστολο Κλινάκη, ο οποίος τους συγχάρηκε για την επιτυχία τους, τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιο Στριλιγκά και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς. 
Οι διακριθέντες μαθητές θα ταξιδέψουν για 3 ημέρες στο Στρασβούργο, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από 14 έως 17 Μαρτίου. Στο πλαίσιο της εξόρμησης θα έχουν ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με κύρια εκδήλωση τη συμμετοχή στην Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ημέρα αυτή η ομάδα της Κρήτης μετέχει ως εκπρόσωπος της χώρας. 
Τα βασικά θέματα στα οποία προετοιμάστηκαν οι μαθητές και θα απασχοληθούν στις ομάδες εργασίας στην Ημερίδα είναι α) περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, β) ελευθερία ενημέρωσης και αγωγή του πολίτη, γ) 2013 ευρωπαϊκό έτος των πολιτών, δ) το μέλλον της Ευρώπης, ε) γεωργική πολιτική και στ) μετανάστευση και κοινωνική ένταξη.
Η μαθητική ομάδα της Κρήτης εκτός από τη συμβολή της στα θέματα αυτά, αναλαμβάνει για μια ακόμη φορά το ρόλο να εκπροσωπήσει επάξια τον τόπο μας ως ιστορική κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας σήμερα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook