Την ενοχή δύο εκ των τριών κατηγορουμένων, πρώην αξιωματικών της πυροσβεστικής υπηρεσίας αποφάσισε το τριμελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου για την τραγωδία στο Δοξαρό Μυλοποτάμου, τον Ιούλιο του 2007.

Η έδρα υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή στον τότε επικεφαλής του πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο, καθώς και στον τότε αρμόδιο αξιωματικό υπηρεσίας της Π.Υ. Ρεθύμνου, κρίνοντας ότι ευθύνονται για επιχειρησιακά λάθη που έγιναν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και κατ\’ επέκταση να είχε αποφευχθεί ο θάνατος των τριών πυροσβεστών και ο βαρύς τραυματισμός του τέταρτου. Οι δυο καταδικασθέντες έχουν επιπλέον την υποχρέωση να εμφανίζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους δύο φορές το μήνα για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ και οι δύο κατέθεσαν έφεση κατά της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Ωστόσο, η έδρα έκρινε αθώο τον τότε διοικητή της Π.Υ. Ρεθύμνου που επίσης ήταν κατηγορούμενος. Θυμίζουμε ότι οι πρώην αξιωματικοί κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια, καθώς ήταν επικεφαλής συντονιστές της μοιραίας επιχείρησης, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους οι τρεις εποχικοί πυροσβέστες, Νικήτας Κορομηλάς, Στέλιος Μαρκάκης και Ηρακλής Τζανάκης, ενώ βαρύτατα εγκαύματα είχε υποστεί ο επίσης εποχικός πυροσβέστης, Μανόλης Μανωλιτσάκης, που γλίτωσε τη ζωή του μπαίνοντας στο κοίλωμα μιας μικρής σπηλιάς.

Πάντως, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την κατάθεση τριών ακόμα βασικών μαρτύρων για την υπόθεση, ενώ πέρα από τους τρεις πυροσβέστες κατέθεσε και ένας πρώην αξιωματικός της Π.Υ. από την Αθήνα.

 

neatv.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook