Χάνεται οριστικά το ενδεχόμενο να καταβληθεί στην ώρα της η δόση του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ αλλά και μετατίθεται χρονικά ο ορίζοντας και για την κλασική τριμηνιαία δόση του Απριλίου ύψους 6,2 δισ., μετά την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα.

Η τρόικα έφυγε έχοντας καταγράψει ότι το λεγόμενο ορόσημο του Μαρτίου δεν έχει εκπληρωθεί και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν ούτε τον έλεγχο να συνεχίσει ούτε καμία καταβολή να εισηγηθεί. Αντιθέτως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη κοινοτική πηγή «δίδεται πίστωση χρόνου στην ελληνική πλευρά για να προετοιμάσει πιο ολοκληρωμένα τις προτάσεις για το πώς θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» και θα επιστρέψει εν ευθέτω χρόνω.

Ακόμα όμως και έτσι η καθυστέρηση αναμένεται να είναι σχετικά μεγάλη για τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς, αφού θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει επιστροφή της τρόικας την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, ή τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Το νέο χρονικό όριο για να ετοιμαστεί μία εισήγηση είναι αυτό της 11ης Απριλίου, οπότε και συνεδριάζει στην Ιρλανδία το Eurogroup.

Το πρόβλημα για τις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή είναι πως επικοινωνιακά, για μία ακόμα φορά και μετά από όσα δραματικά έχουν εκτυλιχθεί στο παρελθόν η τρόικα φαίνεται πως αποχωρεί άπραγη με τις ελληνικές αρχές να φέρουν την υπαιτιότητα για τη μη ολοκλήρωση του ελέγχου. «Η τρόικα δεν έφυγε ποτέ ούτε από την Πορτογαλία ούτε από την Ιρλανδία», σημειώνει κοινοτική πηγή. «Αυτό το σκηνικό επαναλαμβάνεται στην Ελλάδα σχεδόν σε κάθε έλεγχο από την έναρξη του προγράμματος, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και για τη βούληση και για την ικανότητα των ελληνικών αρχών».

Κύκλοι της Κομισιόν που μίλησαν στο Real.gr ξεκαθαρίζουν ότι η τρόικα δεν πρόκειται να προσυπογράψει ένα πρόγραμμα αποχωρήσεων από το δημόσιο που δεν θα έχει τη δέουσα αξιοπιστία και δε θα καταλήγει σε 12.500 αποχωρήσεις μέχρι τον Ιούλιο. Παρομοίως, επιθυμεί να εφαρμοστεί ένα «εγνωσμένης αξίας σύστημα συλλογής των φόρων επί των ακινήτων, χωρίς πειραματισμούς». Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που πρέπει να προχωρήσει με γρηγορότερα βήματα, τη στιγμή μάλιστα που ο ελληνικός λαός πληρώνει τόκους επί των κεφαλαίων που έχει εισπράξει το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Κύκλοι της Κομισιόν επισημαίνουν ότι «υπάρχει διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως οι ελληνικές αρχές θα τηρήσουν τη συμφωνία στο ακέραιο και θα κάνουν αυτό που πρέπει», χωρίς να δίνουν άλλες διευκρινίσεις.

Αν μη τι άλλο η διακοπή του ελέγχου αναμένεται να σκιάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στο επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σήμερα το βράδυ μετά το δείπνο των 27, όπου τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών και οι μακροοικονομικές προβλέψεις θα βρίσκονται στο τραπέζι. Προς το παρόν πάντως η συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος δεν τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς το πρόγραμμα δεν έχει εκτροχιαστεί και τα δημοσιονομικά μεγέθη δικαιολογούν μια σχετική αισιοδοξία.

Το απόγευμα, πάντως, στη Σύνοδο Κορυφής των 27 αναμένεται να γίνει μεταξύ άλλων και μία συζήτηση προσανατολισμού σε σχέση με την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των 27, τη βελτίωση των επιπέδων απασχόλησης, με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεν αναμένεται κάποια σαφής απόφαση στο κείμενο των συμπερασμάτων, απλά πρόκειται να γίνει ένα βήμα για θεσμικότερες παρεμβάσεις από τον Ιούνιο.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook